Hlavní obsah

Zranění Záhrobské se lepší, lyžařka domácí SP zřejmě pojede

ŠPINDLERŮV MLÝN

Zranění oka se mírně zlepšilo, a tak Šárka Záhrobská zřejmě nebude chybět při víkendových závodech Světového poháru ve sjezdovém lyžování ve Špindlerově Mlýně. Mistryně světa ve slalomu tam ve čtvrtek ráno absolvovala trénink na Hromovce a půjde jezdit i v pátek. Potom odjede na poslední vyšetření k lékařům do Prahy, s nimiž svůj start zkonzultuje. "S největší pravděpodobností pojedu," řekla ve čtvrtek lyžařka novinářům po tréninku.

Článek

Zranění nechtěla ukázat. Celý trénink jezdila v lyžařských brýlích, pak si oči schovala za sluneční. "Nesundám si je," odmítla prosbu žurnalistů. Za sklem byla vidět pouze menší rána s malým monoklem. Vidí prý dobře, jen nemůže pravé oko pořádně otevřít. "Je malinko nateklé, měla jsem velké štěstí, že je všechno v pořádku. Asi při mě stáli všichni svatí," řekla. "Závod ale chci jet," prohlásila jasně.

Lyžařka se kuriózně zranila na Silvestra při křtu sjezdovky v lyžařském centru Aldrov ve Vítkovicích. Kladivem rozbíjela láhev se šampaňským a střep jí způsobil pod okem tržnou ránu, která se musela sešít. "Ani nevím, jestli mám čtyři, nebo pět stehů," uvedl Záhrobská. Bolest prý stále trochu cítí. "Mám sešité víčko, tak to trochu táhne, člověk o tom ví, ale není to nijak hrozné. Vidím úplně normálně a nedělá mi to problémy," ujistila.

Moje chyba, moje blbost

Co Záhrobské problesklo hlavou při incidentu? "Člověk má strach, když mu teče krev z oka a úplně normálně nevidí. Byla to moje chyba a moje blbost. Jsem ráda, že se to vyhnulo rohovce," ulevilo se jí ještě dnes. Nadávala si, že jí možné nebezpečí nedošlo. "V tu chvíli mě to nenapadlo. Sjela jsem sjezdovku, udělala rozhovor a dostala kladívko," řekla. "Samozřejmě, ten, kdo to vymyslel, by zasloužil za uši," uvedla, ale nespecifikovala. "Já jsem svéprávný člověk, měla jsem říct: 'Je to blbost'. Je to aspoň velké poučení pro příště," uvedla.

Lékaři pod víčko dali lyžařce čočku s necelou dioptrií, aby rohovku chránila před stehy. Záhrobská přitom normálně brýle nenosí. "Chrání bulvu, ještě tam má trochu hematom," uvedl otec a kouč Petr Záhrobský. Doktoři v Praze na Homolce by čočku chtěli v pátek vyjmout, aby lyžařka jela závod už bez ní. "Je to lepší než včera, ale periferní vidění není dokonalé," doplnil Záhrobský.

Dá prý na radu lékařů, ale poslední slovo ve věci rozhodnutí chce nechat na své dceři. "Když doktoři nebudou striktně proti, tak pojede," prohlásil. Vyloučena není ani možnost, že by Záhrobská dala přednost jen jedné disciplíně. Paradoxně by to ale zřejmě nebyl její silnější slalom. "Momentálně nás více zajímá obřák. Trénink byl lepší než před Vánoci, jsem optimista," naznačil Záhrobský. "Bylo to sice měkčí, než bude závodní sjezdovka, ale bylo to dobré, cítím se dobře," doplnila lyžařka.

Výsledek ani nehoda nenechaly následky

Záhrobské se poslední díl SP ve stejných disciplínách v Lienzu vůbec nevydařil, ani v jednom závodu neprošla do druhého kola. "Myslím, že ten výsledek ani nehoda na mně nenechaly žádné následky, ale to se uvidí až po víkendu," prohlásila. V Lienzu to podle ní nebyla smůla nebo tragédie, prostě jí závody nevyšly. Doma teď pouze cítí větší tlak médií. "Jsem středem pozornosti, je to náročnější. Už se těším, až budu někde jinde a budu mít svůj klid, až novináři budou chodit za soupeřkami," dodala.

Před víkendovými závody se jí líbí široká sjezdovka ve Svatém Petru, tuší ale, že slalom bude těžší než obří slalomu, v němž se letos hodně zlepšila. "Bude záležet, jak se postaví branky," řekla. Konkrétní cíl si však nedává. "Dopředu nechci nic říkat, protože dojmy před závody někdy dost často klamou. Ale budu mít kolem sebe perfektní tým lidí," dodala.

Reklama