Hlavní obsah

FIS chce, aby se další ročník Tour de Ski vrátil do Německa

VAL DI FIEMME

Třetí ročník seriálu Tour de Ski by měl opět po roční pauze zavést peloton běžců na lyžích do Německa. Přeje si to ředitel běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Jürg Capol, jenž je jedním z duchovních otců Tour.

Článek

Probíhající druhý ročník série v rámci Světového poháru se smrskl na česko-italský seriál poté, co němečtí organizátoři kvůli obavě z finančních problémů odřekli dva závody v Oberstdorfu. Místo dějiště mistrovství světa 2005 se tedy znovu jelo v Novém Městě na Moravě, které nakonec hostilo čtyři z pěti dílů Tour na českém území.

"Rád bych, i kvůli sponzorům, aby se Německo zase připojilo a Tour by se tak jela ve třech zemích. Spolu s Oberstdorfem si dokážu coby místo konání představit i Ruhpolding," uvedl před závěrečnými třemi etapami Tour v Itálii Capol pro agenturu SID.

Za prosincovým odřeknutím Oberstdorfu na poslední chvíli byly nejasnosti ohledně přímého přenosu německé televize. V případě neuskutečnění přenosu se Německý lyžařský svaz (DSV) obával ztráty kolem 200 000 eur, což by byla pro finančně zdecimovanou federaci další rána.

Problémy by mohlo vyřešit sponzorské zajištění pro Tour jako celek

Capol se však domnívá, že možné ekonomické problémy by mohlo vyřešit sponzorské zajištění pro Tour jako celek, tak jak je to například u skokanského Turné čtyř můstků. "Pokud chceme udělat Tour finančně úspěšnější, musíme pro sponzory připravit jeden balíček. Mělo by to být i v zájmu DSV," dodal.

Podle předběžného plánu by se měl třetí ročník Tour de Ski v sezóně 2008/09 uskutečnit mezi 28. prosincem a 4. lednem. Vzhledem k únorovému vrcholu sezóny, jímž bude světový šampionát v Liberci, však zatím není jasný přesný program. Capol podle SID zvažuje buď šest etap v osmi dnech, nebo jako nyní osm etap v deseti dnech. Celkové prize money by mělo být stále jeden milión švýcarských franků (zhruba 16 miliónů korun).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články