Hlavní obsah

Závod Turné na můstku v Innsbrucku byl kvůli větru zrušen

INNSBRUCK

Dnešní třetí závod Turné čtyř můstku v rakouském Innsbrucku musel být kvůli silnému větru zrušen. Na Bergiselu nebudou skokani na lyžích závodit o body do Turné i Světového poháru vůbec poprvé v historii. Prestižní seriál bude pokračovat až v sobotu v Bischofshofenu, kde o den později také vyvrcholí.

Článek

Kvůli povětrnostním podmínkám odpadla v Innsbrucku už čtvrteční kvalifikace. Dnes dopoledne se naplnily nepříznivé předpovědi meteorologů a vítr se neutišil. Skokani proto přišli nejprve o trénink, pak znovu i o kvalifikaci. V poledne se pak trenéři všech týmů dozvěděli stanovisko mezinárodní federace FIS, že závod není možné uspořádat.

"Zkusili jsme všechno, ale neměli jsme šanci. Můstek byl v excelentním stavu, okolní podmínky však skokům nepřály," prohlásil ředitel závodů FIS Walter Hofer. Všechny výpravy včetně české s pěti skokany se nyní přesunou o 170 kilometrů dál do Bischofshofenu, kde po německé polovině Turné vyvrcholí.

Podle meteorologů jsou předpovědi pro Bischofshofen pro víkend příznivé, zatímco v Innsbrucku by měl foukat vítr i v sobotu, takže odložení o den na stejném místě by nebylo šťastným řešením. Dnes v tyrolské metropoli nárazy větru dosahovaly rychlosti až 160 km/h. "Teď bohužel nemáme Turné čtyř můstků, ale Turné čtyř závodů," glosoval novou situaci Hofer.

Agentura APA uvedla, že innsbruckým pořadatelům vznikla škoda 700 000 eur (asi 18,3 miliónu korun), hlavně kvůli vrácení vstupného, což ale z valné většiny pokryje pojištění.

Podle nového programu FIS by v sobotu měl začít ve 13:00 trénink, následně je na programu kvalifikace a závod od 16:00. Pro neděli má kvalifikace začátek ve 14:45 a poslední závod Turné v 16:30. Oba se uskuteční podle klasických pravidel Světového poháru, nikoli tedy systémem k.o. užívaným ve skokanském Turné.

V historii 55 ročníků slavného čtyřdílného seriálu musel být vůbec poprvé závod přeložen do jiného střediska. Že by se však neuskutečnil vůbec, to se zatím za více než půlstoletí nestalo. Dvakrát (v letech 1956 a 1979) musel být kvůli nepříznivému počasí jen odložen o několik dnů.

Reklama

Související témata: