Hlavní obsah

Štafeta biatlonistů skončila v Oberhofu desátá

OBERHOF

Čeští biatlonisté navzdory skvělému začátku obsadili v páteční štafetě na 4x7,5 km v Oberhofu desáté místo a o dvě příčky si pohoršili oproti prosincovému závodu v Pokljuce. K druhému vítězství ze tří štafetových závodů v sezóně dovedl Nory fenomenální Ole Einar Björndalen.

Článek

Češi měli v biatlonové Mekce Oberhofu díky Jaroslavu Soukupovi nečekaně vydařený první úsek. Soukup nemusel ani jednou dobíjet, ze střelnice pokaždé odjížděl jako první a Michalu Šlesingrovi předával na pátém místě.

Dvojnásobný medailista z loňského mistrovství světa dokázal napodobit svého předchůdce ještě při střelbě v leže, na stojce však 16. náboj české štafety z jeho malorážky poprvé minul cíl a symbolicky odstartoval střelecké trápení. Šlesingr musel absolvovat jeden trestný okruh, totéž čekalo Tomáše Holubce a finišman Zdeněk Vítek obkroužil kolečko dokonce třikrát.

Holubcovi se zasekla nábojnice v komoře 

"Tomáš Holubec měl ale neuvěřitelnou smůlu. V komoře se mu zasekla nábojnice, a tak na střelnici strávil více než půldruhé minuty. A to je o minutu více, než je obvyklé," řekl spolupracovníkovi ČTK reprezentační kouč Vlastimil Vávra k okamžiku, po kterém Češi vypadli z první desítky. "V závěru už to byla vyloženě loterie," komentoval Vítkovo snažení trenér.

Vítek i přesto dokázal o jednu pozici vylepšit postavení týmu oproti třetí předávce, když v závěru přespurtoval lotyšského soupeře a vrátil Čechy do elitní desítky. Česká štafeta ztratila na vítězné Nory více než pět a půl minuty.

Tradičně silné norské běžce tentokrát podržela i v oberhofském větru střelba, spolu s pátými Francouzi byli jediným kvartetem, jež nemuselo ani jednou na trestný okruh. I díky tomu dokázal Björndalen zlikvidovat na posledním úseku ztrátu 37 sekund, kterou měl při předávce na vedoucího Rusa Nikolaje Kruglova, a zvítězil s náskokem 3,4 sekundy. Třetí skončili domácí Němci, jejichž šance potopil dvěma trestnými koly finišující trojnásobný olympijský vítěz z Turína Michael Greis.

O víkendu se v Oberhofu pojede individuální závod a sprint.

Výsledky - muži (štafeta 4x7,5 km):
1. Norsko (Svendsen, Os, Hanevold, Björndalen) 1:21:40,0 hod. (0 tr. okruhů), 2. Rusko (Čerezov, Čudov, Jarošenko, Kruglov) -3,4 (1), 3. Německo (Rösch, Wolf, Birnbacher, Greis) -48,6 (2), 4. Švédsko -1:38,2 (1), 5. Francie -1:51,4 (0), 6. Bělorusko -3:37,4 (2), ...10. Česko (Soukup, Šlesingr, Holubec, Vítek) -5:37,0 (5).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články