Hlavní obsah

Bauer dojel ve Val di Fiemme sedmý a míří za celkovým vítězstvím

VAL DI FIEMME/PRAHA

Lukáš Bauer míří za celkovým vítězstvím v seriálu Tour de Ski. V sobotním závodě na dvacet kilometrů klasickou technikou s hromadným startem obsadil v italském Val di Fiemme sedmé místo a před nedělní závěrečnou osmou etapou má na čele průběžného pořadí náskok téměř minutu a padesát vteřin před druhým Norem Gjerdalenem. Seriál Tour de Ski vyvrcholí v neděli závodem na 10 km volně s handicapovaným startem.

Článek

Bauer rozjel sobotní závod v poklidném tempu, na vedoucí závodníky ztrácel na prvních měřených úsecích dvacet vteřin, neustále se ale držel v hlavní skupině. "Těsně před závodem se změnily podmínky, začalo sněžit. Proto jsme se rozhodli pro jinou mázu. Byl to ale docela risk, lyže jsem dostal snad necelou minutu před startem. Byly to hrozný nervy," vysvětloval po závodě Bauer svůj pomalejší rozjezd.

"Po půl kilometru jsem myslel, že je konec. Že všechno zabalím. Byla to bezmoc. V jednu chvíli jsem snad byl úplně poslední. Když jsem předjížděl Dána, který byl suverénně poslední, tak jsem si říkal, že za mnou už nikdo být nemůže," popisoval Bauer po závodě českým novinářům.

Servismanu Fouskovi se chtělo brečet

Krušné chvíle prožívali i členové českého servisního týmu na trati. "Když jsem viděl, jak se Lukáš trápí, chtělo se mi brečet. Cítil jsem se, jako by se něco stalo mým dětem. Nevěřil jsem, že se to může zlepšit. Přitom šlo o strašně moc," podotkl Bauerův dvorní servisman Vít Fousek.

Od pátého kilometru však český běžec zrychlil a na 8,3 kilometru se již vyhoupl do čela. "Pomohlo mi, že jsem asi na druhém kilometru na stoupání přejel větve a strhl si námrazu na skluznici. Pak to už jelo dobře," uvažoval Bauer nad klíčovým okamžikem závodu.

Při průjezdech na měřených mezičasech na 9,9 km a 13,3 km byl Bauer znovu nejrychlejší a v obou případech si připsal časovou bonifikaci v podobě patnácti vteřin. Stejný počin se mu navíc podařil i na posledním bonifikovaném mezičase, v součtu tak získal pětačtyřicet vteřin k dobru.

Z vítězství se radoval Nor Hjelmeset

V závěru závodu měli nejvíce sil Norové Hjelmeset se Svartedalem. O vítězství prvně jmenovaného musel rozhodnout až fotofiniš. Třetí dojel Němec Goering. Lukáš Bauer nakonec obsadil sedmé místo se ztrátou necelých osmi vteřin na vítěze. Z dalších českých reprezentantů skončil Martin Koukal dvacátý, Martin Jakš dvacátý sedmý a Jiří Magál čtyřicátý.

Třicetiletý Bauer tak má v průběžném pořadí náskok téměř minutu a padesát vteřin před druhým Norem Gjerdalenem a před nedělním závodem na 10 km volnou technikou s handicapovaným startem, který uzavře celý seriál Tour de Ski, má největší šanci na celkové vítězství a na hlavní podíl z dotace milión švýcarských franků (vítěz náleží 150 tisíc)."Chci vyhrát! To je jasné," neschovává se za laciné fráze před vyvrcholením Tour Bauer.

Gjerdalen chce napodobit Mission Impossible

"Ale pořád jsem opatrný. Kdybych teď řekl, že jsem Tour de Ski vyhrál, tak se stane všechno, aby se to nestalo. Dokud nebudu v cíli, tak tomu neuvěřím," mírnil optimismus Bauer. Ani Gjerdalen se ještě nevzdal. "Viděli jste film Mission Impossible? Dohnat Bauera vypadá nemožně, ale ještě se poperu," vzkázal Nor.

Průběžné třetí místo patří Italovi Pietru Pilleru Cottrerovi, jeho ztráta na Bauera už ale činí dvě minuty a dvacet sedm vteřin. Martin Koukal je před poslední etapou jedenáctý, Martin Jakš třináctý a Jiří Magál dvaačtyřicátý.

<tbody><tr class="invert"><td>Výsledky - 7. etapa (20 km klasickou technikou): </td></tr><tr><td>1. Hjelmeset 1:00:17,8, 2. Svartedal (oba Nor.) stejný čas, 3. Göring (Něm.) -3,2, 4. Gjerdalen (Nor.) -5,2, 5. Teichmann (Něm.) -5,5, 6. Dementěv (Rus.) -6,2,<strong><em> 7. Bauer (ČR) -7,5</em></strong>, 8. Checchi (It.) -9,0, 9. Angerer (Něm.) -10,2, 10. Hetland (Nor.) -10,2, ...<strong><em>20. Koukal -33,0, 27. Jakš -43,5, 40. Magál (všichni ČR) -1:56,8.</em></strong> </td></tr><tr><td>Průběžné pořadí Tour (po 7 z 8 závodů):</td></tr><tr><td><strong><em>1. Bauer 3:04:22,3</em></strong>, 2. Gjerdalen -1:49,8, 3. Piller Cottrer (It.) -2:23,7, 4. Svartedal -2:41,2, 5. Hetland -2:48,1, 6. Di Centa (It.) -2:58,3, ...<strong><em>11. Koukal -3:43,8, 13. Jakš -3:54,1, 42. Magál -9:11,5.</em></strong></td></tr></tbody>

Reklama