Hlavní obsah

Kouč českých biatlonistů Janoušek je nejlepším trenérem roku

OBERHOF

Dlouholetý kouč českých biatlonistů Milan Janoušek získal cenu pro nejlepšího světového trenéra mužů za loňský rok. Trofej, jejichž majitelé byli v sobotu večer popáté vyhlášeni v rámci Světového poháru v německém Oberhofu, převzal jako druhý Čech po Zdeňku Kašperovi. Ten ji obdržel loni za celoživotní přínos.

Foto: ČTK/EPA

Český biatlonista Zdeněk Vítek - ilustrační foto

Článek

V anketě Biathlon Award rozhodují trenéři reprezentačních týmů o vítězích v kategorii sportovců, trenérů, funkcionářů i novinářů. Ženským koučem roku se stal Němec Klaus Siebert, který je podepsán pod úspěchy Číňanek. Křišťálovou sošku pro nejlepší biatlonisty převzaly domácí hvězdy Michael Greis a Magdalena Neunerová.

Rodák z Harrachova Janoušek se na jaře na vlastní žádost vzdal po 12 letech role hlavního trenéra a u reprezentačního týmu působí jako asistent. "Už jsem se cítil příliš unaven tlakem, který je na hlavního kouče veden, a navíc jsem si uvědomoval, že tým potřebuje nový impulz," vysvětlil tehdy své rozhodnutí.

Pod jeho vedením vyhrála Jiřina Adamíčková v roce 1990 celkové hodnocení Světového poháru, o pět let později nastoupil k týmu mužů. Pod jeho rukama vyrostli tři medailisté z mistrovství světa - Zdeněk Vítek (bronz 2003), Roman Dostál (zlato 2005) a Michal Šlesingr (stříbro a bronz 2007) a v sezóně 2000/01 vybojovali Janouškovi svěřenci první a zatím jediné prvenství v závodě štafet SP.

Reklama

Související témata: