Hlavní obsah

Švédská lyžařka Kallaová sebrala Kuitunenové triumf v Tour de Ski

Švédská běžkyně na lyžích Charlotte Kallaová vyhrála druhý ročník seriálu Tour de Ski. V průběhu nedělní poslední etapy ve Val di Fiemme vymazala ztrátu 40 sekund na obhájkyni prvenství Virpi Kuitunenovou z Finska, necelý kilometr před cílem nasadila ve stoupání na sjezdovce Alpe Cermis k rozhodujícímu trháku a zajistila si prémii 150 tisíc švýcarských franků (asi 2,4 miliónu korun). V duelu o třetí místo uspěla domácí Arianna Follisová, nejlepší z českých závodnic byla na 35. místě Ivana Janečková.

Článek

Kallaová na Tour de Ski zazářila jako kometa. Z nepříliš známé juniorské mistryně světa se stala největší hvězda prestižního seriálu. "Je to jako sen. Jako kdybych byla v nějakém filmu," pochvalovala si Kallaová v rozhovoru s českými novináři. "Ale unavená jsem snad jako nikdy," upozornila vzápětí na vyčerpávající program Tour de Ski.

Její konkurentka Kuitunenová nebude na Alpe Cermis vzpomínat v dobrém. Už loni se v prudkém svahu hodně trápila, letos na něm dokonce přišla o celkový triumf. Přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by mohla ztratit téměř čtyřicetivteřinový náskok, s nímž do závodu před Kallaovou vybíhala.

Ještě necelé tři kilometry před cílem Kallaová zaostávala o 43 vteřin, ale na sjezdovce se karta úplně otočila. Juniorská světová šampiónka působila mnohem svěžejším dojmem než vedoucí Kuitunenová a krok po kroku se k viditelně se trápící finské obhájkyni přibližovala.

Po necelých 24 minutách závodu se už Kallaová za svoji soupeřku zavěsila. Kilometr se vezla za Kuitunenovou, šetřila se a necelých 900 metrů před cílem v prudkých serpentinách nasadila ke klíčovému trháku. Kuitunenová vůbec nestačila zareagovat. "Byla to moje taktika. Udělala jsem všechno, abych Virpi dostihla. Pak jsem pošetřila síly a dala úplně všechno do závěru," popisovala Kallaová.

Nejlepší z Češek byla 35. Janečková

Kallaová ani v závěrečném výstupu neponechala nic náhodě a až těsně za cílem padla vysílením k zemi. Až za 36 vteřin po ní do cíle doklopýtala Kuitunenová. Na konci měli důvod k radosti i domácí fanoušci, protože jejich oblíbená favoritka Follisová dostihla Rusku Ročevovou a zajistila si bronz. Ročevovou pak ze čtvrtého místa odsunula i Ukrajinka Ševčenková, startující dnes z dvanáctého místa.

Nejlépe z českých závodnic doběhla na 35. místě Janečková, která si tak pohoršila o jednu příčku oproti startu. Hned za ní dojela Helena Erbenová, Eliška Hájková Tour dokončila na 39. místě.

Výsledky - 8. etapa (stíhací závod na 9 km volnou technikou):
1. Kallaová (Švéd.) 36:16,6, 2. Kuitunenová (Fin.) -36,4, 3. Follisová (It.) -53,3, 4. Ševčenková (Ukr.) -1:09,2, 5. Ročevová (Rus.) -1:14,8, 6. Nystadová (Něm.) -2:07,8, 7. Kowalczyková (Pol.) -2:20,8, 8. Sachenbacherová -2:23,8, 9. Zellerová (obě Něm.) -2:29,8, 10. Roponenová (Fin.) -2:31,7, ...35. Janečková -11:40,1, 36. Erbenová -11:41,0, 39. Hájková (všechny ČR) -13:51.4.

Reklama