Hlavní obsah

Český lyžař Bauer vyhrál seriál Tour de Ski

VAL DI FIEMME

Český lyžař Lukáš Bauer suverénně vyhrál druhý ročník Tour de Ski a s výrazným odstupem vede Světový pohár. V nedělní závěrečné etapě Tour ve Val di Fiemme, kterou byl stíhací závod na deset kilometrů volnou technikou, ještě zvýšil téměř dvouminutový náskok v čele průběžného pořadí a nakonec zvítězil o 2:47 minuty před svým kamarádem Renem Sommerfeldtem z Německa a Italem Giorgiem di Centou.

Článek

Jako celkový vítěz osmidílného seriálu získal Bauer prémii 150 tisíc švýcarských franků (asi 2,4 miliónu korun) a do pořadí SP 400 bodů, díky nimž se posunul z třetího místa s velkým náskokem do vedení. Celkem mu Tour de Ski i se zisky za jednotlivé závody vynesla porci 586 bodů.

Bauer si po zpečetění triumfu pochvaloval, že splnil hlavní cíl pro letošní sezónu. "Byla to pro mě hlavní motivace a jsem za to šťastný. Možná to nevypadalo, ale také jsem byl strašně unavený. Na sjezdovce jsem s každým metrem bojoval s myšlenkou otočit to dolů," řekl Bauer po závodě českým novinářům. Proto byl překvapený, když ve stoupání dostal informace o svém výrazném vedení. "O to víc mi to v závěru pomohlo, náskok jsem si mohl kontrolovat a jet víc v klidu," uvedl Bauer.

Další čeští závodníci Martin Jakš a Martin Koukal spolu v závěru bojovali o jedenácté místo, rychlejší byl Jakš. Jiří Magál kvůli viróze nestartoval. "Mít tři kluky v elitní dvanáctce je fantastický úspěch. Asi to dokládá, že pracujeme dobře," prohlásil reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Bauer vyběhl na desetikilometrovou trať o minutu a 50 vteřin před druhým mužem průběžného pořadí Tordem Aslem Gjerdalenem z Norska a hned od startu se mu dál vzdaloval. První dobrá zpráva pro Bauera přišla hned na mezičase 2,5 kilometru, kdy Gjerdalenovi ujel o dalších šest vteřin. "Chtěl jsem jet naplno, jako by žádná sjezdovka na konci neexistovala. Nechtěl jsem o náskok přijít, kdyby třeba v závěru přišla nějaká krize," popisoval Bauer.

Bauer byl na konci sil, přesto zvyšoval náskok

Pod sjezdovku Alpe Cermis už třicetiletý lyžař z Božího Daru přijel s odstupem 2:10 minuty a v náročném stoupání jeho náskok ještě vzrostl o další desítky vteřin. "Nečekal jsem to, když mi to hlásili. Síly mi ubývaly každým metrem," tvrdil Bauer.

Popáté tak dorazil do cíle závodu Tour de Ski jako první, nepovedlo se mu to jen v obou sprintech a v sobotním závodu na 20 km klasicky. Závěr si vychutnal, cílovou čáru proťal s českou vlajkou nad hlavou. "Chtěl jsem si to pořádně užít. Bez ohledu na to, že třeba ztratím nějaké vteřiny a nebudu mít nejrychlejší čas v závodě," dodal Bauer.

Za ním se strhlo velké drama. Němec Sommerfeldt vyjížděl sice až jako devátý, ale nakonec ve finiši předstihl i druhého Di Centu, který ještě v posledních metrech zkoušel nastoupit. "Druhé místo je parádní. Snad to s Lukášem budeme moci pořádně oslavit," radoval se Sommerfeldt, který bydlí v Oberwiesenthalu, německé vesničce ležící jen nedaleko od Bauerova bydliště. Gjerdalen v závěru neodolal útoku pronásledovatelů a propadl se mimo medailové pozice.

S těsným odstupem za elitní desítkou dorazili Češi Jakš s Koukalem, ve finiši pak byl úspěšnější mladší Jakš. Koukalovi prý dal závod hodně zabrat. "Bylo to takové, jak jsem očekával, prostě hodně těžké. Měl jsem i zdravotní problémy, podobně jako Jirka Magál, ale díky dobrému postavení jsem chtěl jet. Ale na konci to bylo znát, nemohl jsem to už udýchat," litoval Koukal.

Tour de Ski - 8. etapa (stíhací závod na 10 km volnou technikou):
1. Bauer (ČR) 33:45,1, 2. Sommerfeldt (Něm.) -2:47,3, 3. Di Centa (It.) -2:47,6, 4. Gjerdalen -2:53,9, 5. Hetland (oba Nor.) -3:04,0, 6. Göring (Něm.) -3:39,9, 7. Piller Cottrer (It.) -3:47,5, 8. Northug (Nor.) -3:52,9, 9. Dementěv (Rus.) -3:53,3, 10. Svartedal (Nor.) -4:01,3, 11. Jakš -4:17,6, 12. Koukal -4:24,2, ...Magál (všichni ČR) nedokončil.
Průběžné pořadí SP (po 16 z 31 závodů):
1. Bauer 816 b., 2. Hetland 515, 3. Sommerfeldt 514, 4. Teichmann (Něm.) 421, 5. Gjerdalen 371, 6. Di Centa 342, ...20. Jakš 160, 23. Koukal 141, 55. Kožíšek 44, 97. Razým 8, 111. Magál (všichni ČR) 1.

Reklama