Hlavní obsah

Bauer: Jsem šťastný, že mám šílený konec Tour de Ski za sebou

VAL DI FIEMME

Hlavní mise sezóny veleúspěšně splněna, mohl si v neděli říct běžec na lyžích Lukáš Bauer. Třicetiletý reprezentant přesvědčivě vyhrál prestižní seriál Tour de Ski. Dnes ve Val di Fiemme v obávaném výběhu do sjezdovky Alpe Cermis znovu zdrtil zbytek světové špičky. V Bauerovi se po Tour mísily dva pocity: euforie z vítězství, ale také velké vyčerpání a únava.

Článek

"Když jsem projel cílem, tak jsem nevěděl, jestli se radovat z toho, že jsem vyhrál, nebo být šťastný za to, že Tour už skončila. Ten dnešní konec byl vážně šílený," řekl Bauer ve Val di Fiemme českým novinářům.

Nedělní výsledek si v rejstříku úspěchů zařadí téměř až na úplný vrchol. "Jenom to stříbro z olympiády je cennější," porovnal Bauer, druhý muž z klasické patnáctky na předloňské olympiádě v Turíně. "Ale Tour si také hodně vážím. Byl to pro mě vrchol sezóny," radoval se Bauer, který současně získal prémii 150 tisíc švýcarských franků a také bonus 400 bodů do hodnocení Světového poháru, což Bauera vyneslo do pozice jasného lídra.

Bauer si sáhl na dno svých sil

Lyžař z Božího Daru připustil, že v závěru nedělní etapy i celé Tour, který obstaralo bezmála čtyřkilometrové prudké stoupání do svahu, si sáhl na dno sil. "Na sjezdovce jsem s každým metrem bojoval s myšlenkou otočit to dolů," vzpomínal Bauer na kritické okamžiky závodu. "O to víc mi pomohlo, že jsem jel s takovým náskokem. Kdyby za mnou někdo dupal, tak bych musel jet na krev a třeba bych také rupnul," přemítal Bauer, který v neděli dojel do cíle před druhým Němcem Sommerfeldtem s výrazným náskokem dvou minut a 47 vteřin.

Bauer se po závodě ztěžka vydýchával, ale svým soupeřům ani na okamžik nedal šanci na to, aby jej dostihli. Český šampión startoval s náskokem minuty a 49 sekund před Gjerdalenem, ale už po dvou a půl kilometrech přidal k náskoku šest vteřin a pod sjezdovku si přivezl k dobru dvě minuty a deset vteřin. "Chtěl jsem jet naplno, jako by žádná sjezdovka na konci neexistovala. Nechtěl jsem o náskok přijít, kdyby třeba v závěru přišla nějaká krize," naznačil nedělní taktiku Bauer.

Servismani Bauerovi hlásili zlepšení 

Další energii mu dodalo hlášení českých servismanů a trenérů, kteří v prudkém kopci Bauerovi na každém mezičase hlásili další a další zlepšení. "Už na začátku kopce jsem věděl, že to je dobré. Lukáš jel suverénně, nebyl tam problém," chválil svého svěřence kouč Miroslav Petrásek. "Hodně mi to pomohlo do závěru. Mohl jsem si kontrolovat náskok, jet ekonomicky. Ani v serpentinách jsem se nesnažil vnímat povzbuzování diváků a honit náskok, abych pak v těch prudkých úsecích nebyl unavený," připomněl Bauer, na co myslel v hrozivém stoupání.

Přestože jasně vedl, v nasazeném tempu nepolevil. A až do závěru se pral o nejrychlejší čas dne. "Byl jsem překvapený, když mi hlásili, že jedu o první místo s Di Centou. Protože síly mi ubývaly každým metrem," podivoval se Bauer ještě dvě hodiny po skončení závodu. V úplném závěru už na boj o nejlepší čas rezignoval. Ale necelý kilometr před cílem mu bylo jasné, že vedení ztratit nemůže. "Věděl jsem, že i kdybych dvakrát spadl, už musím nějak do cíle dojet," usmíval se Bauer.

Závěr si Bauer vychutnal 

Závěrečné metry si dokonale vychutnal: přijel k bariéře a od jednoho z českých diváků si půjčil vlajku. "Řekl jsem si, že na to kašlu a v klidu si dojedu do cíle. Bez ohledu na to, že třeba ztratím nějaké vteřiny a nebudu mít nejrychlejší čas v závodě," vyprávěl Bauer, který tak nakonec dojel za cílovou fotobuňku se sedmým nejrychlejším časem dne a fakticky si tak znovu na své konto nepřipsal vítězství v závodě. To získal Němec Sommerfeldt, v neděli druhý muž v pořadí.

Opakovala se tak situace ze závodů v Novém Městě na Moravě, kde Bauer dvakrát vyhrál stíhací závody na patnáct kilometrů, ale jeho časy stačily "jen" na druhé a třinácté místo v daném dni. Bauer tak na prémiích přišel o více než sto tisíc korun a také o body do hodnocení Světového poháru, s čímž se ale nehodlá spokojit. "Není to uzavřené. Svaz podal protest a snad vydrží až do konce. Pokud ne, tak se do toho položím já," naznačil Bauer, že se s vedením Mezinárodní lyžařské federace klidně pustí do ostré pře.

Už se těší na rodinu a chtěl by si zabobovat

Šéf Tour de Ski Jörg Capol ale Bauerovi vzkázal, že jeho šance jsou minimální. "Loni byla stejná pravidla jako letos a nikdo se nad tím nepozastavoval. Takže nic měnit nebudeme. Ale nevylučuju, že v příští sezóně můžeme pravidla upravit," řekl Capol.

Bauer si ale tahanicemi radost pokazit nehodlá. Už v neděli vyrazí na zpáteční cestu domů, v nedaleké Val Gardeně ještě odjede exhibiční sprinterské klání. A pak se už bude těšit do Božího Daru na rodinu. "Je fakt, že se asi moc nevyspím, protože malé Anetce je jedenáct měsíců.... Ale i tak se těším. Na běžky tak tři dny nepůjdu, spíš půjdu s manželkou a Matesem na sjezdovky, budeme bobovat a tak," nastínil Bauer vysněný plán nejbližších dní.

Po krátkém odpočinku reprezentanti vyrazí do Kanady, kde kolotoč Světového poháru pokračuje za dva týdny závody v Canmore. Bauera čeká další výzva: hájení pozice lídra Světového poháru, který nikdy celkově nevyhrál. "Motivaci neztratím. Až si odpočinu, tak budu zase mít chuť předhánět se s ostatníma," nepochyboval Bauer.

Reklama