Hlavní obsah

Běžkařskou Tour de Ski čekají v příštím ročníku změny

VAL DI FIEMME

Příští ročník lyžařské Tour de Ski, jež vyvrcholila v neděli triumfy Lukáše Bauera a Charlotty Kallaové, se bude s největší pravděpodobností od toho právě skončeného lišit. Jiný bude vzhledem k mistrovství světa v Liberci počet etap a odlišná budou pořadatelská místa, především by se do Tour mělo znovu vrátit Německo. Změny by se měly dotknout i pražského sprintu a možná i závodů v Novém Městě na Moravě.

Článek

Právě dva z pěti dílů Tour na českém území byly terčem kritiky především německé výpravy, která si stěžovala na příliš úzké trasy při stíhacím závodu v Novém Městě a také při sprintu na Pražském hradě.

"Kritika byla naprosto oprávněná a určitě dojde v téhle oblasti ke změnám," řekl agentuře DPA Jörg Capol, šéf běžecké sekce Mezinárodní lyžařské federace (FIS) a duchovní otec Tour. "Možná by se mohla druhá etapa jet klasickou technikou, pak by to nebylo tolik natěsno. A v Praze bychom asi měli najít nějaké vhodnější místo na sprint, i když to prostředí a obrovský zájem diváků mluvily samy za sebe," uvedl švýcarský funkcionář.

Podle Capola by se už neměl opakovat letošní model, kdy se Tour jela kvůli odřeknutí Oberstdorfu pouze v Česku a Itálii. Německo by se tak mělo opět do programu prestižního seriálu vrátit, favority jsou zatím střediska Ruhpolding a Oberhof.

Zátěž osmi etap si může před šampionátem dovolit málokdo

Kvůli únorovému vrcholu příští sezóny v podobě MS v Liberci se s největší pravděpodobností nicméně nepojde osm etap, neboť takovou zátěž si před šampionátem málokdo může dovolit. Svou účast už předem téměř vyloučil i čerstvý vítěz Bauer a o vynechání celé Tour dokonce uvažuje kompletní norská reprezentace.

"Tak, jak je Tour na příští rok naplánovaná (28. prosince až 4. ledna), nedává žádný smysl. Pro nás je vrcholem vždycky jen šampionát, takže přemýšlíme o tom, že se Tour de Ski vůbec nezúčastníme," uvedl norský šéftrenér Vidar Löfshus pro list Verdens Gang. Na 15. až 17. leden jsou navíc naplánovány předolympijské závody ve Vancouveru.

Capol bude řešit i protest české výpravy

"Musíme zjistit, zda má šestietapová Tour z hlediska nákladů smysl. Také bychom měli zmenšit vzdálenost mezi středisky. Například sprint v Asiagu je zkrátka příliš daleko," reagoval Capol, jenž bude muset nejspíš řešit i protest české výpravy kvůli nejasnému výkladu pravidel, podle nichž nevyhrál Bauer dvě etapy, ačkoli projel cílem jako první, a přišel tak dodatečně o prize money i body do Světového poháru.

Aby nicméně mohla Tour přežít, musí se změnit její financování. Capol touží po tom, aby se po vzoru skokanského Turné čtyř můstků běžecká série prodávala jako celek i na reklamním trhu. "Dosud si dělá každý národní svaz a každý pořadatel svou práci. Tak ale hrozí stagnace, a tu si takhle nový projekt nemůže dovolit," uvedl Capol s tím, že FIS zatím na Tour de Ski nevydělává.

Reklama