Hlavní obsah

Záhrobský o Špindlu: Stav nebyl ideální, moc optimistický jsem nebyl

ŠPINDLERŮV MLÝN

Spokojený mohl být po víkendovém podniku Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně Petr Záhrobský. Dceři Šárce se po výpadku v rakouském Lienzu podařilo i přes patálii se zraněním oka opět bodovat v obou závodech, v nedělním slalomu navíc skončila na výborném pátém místě. „Jsou tam ještě rezervy, ale snad se to vylepší,“ říkal po úspěšném vystoupení naší nejlepší sjezdařky, kterou loni dovedl až k titulu mistryně světa.

Článek

Záhrobské se na konci roku v Lienzu nepodařilo postoupit jak v obřím slalomu, tak ve slalomu do druhého kola. A trenér si lámal hlavu, co před závody v domácím prostředí zlepšit. Přípravu navíc narušilo zranění lyžařčina víčka, které ji rozřízl střep při nešťastném silvestrovském křtu sjezdovky v krkonošských Vítkovicích.

Záhrobský proto ještě den před vypuknutím Světového poháru ve Špindlerově Mlýně žádným optimismem nehýřil. „Osobně nejsem přesvědčen, že jsme za těchto podmínek odvést stoprocentní výkon,“ říkal zachmuřeně, když v pátek informoval o zdravotním stavu své dcery.

O dva dny později si mohl oddechnout. Šárka v sobotu dojela sedmadvacátá v obřím slalomu, v neděli pak uzavřela nejlepší pětici. „Stav nebyl ideální a moc optimistický jsem nebyl. Šárka sice říkala, že jí oko nebolí. Když si to pak ale musíte někde potajmu vymývat, tak to optimální není. Ona je ale psychicky silná,“ ocenil.

Pomohla fyzioterapeutka 

Po sobotním obřím slalomu to tak nicméně nevypadalo. Záhrobská byla evidentně rozhozená, novinářům věnovala necelou minutu času. Až po nedělním úspěšném vystoupení byla opět usměvavá. „Myslím, že ji to bodované umístění v obřáku nakoplo. K tomu jsme se věnovali hodně regeneraci, přijela za ní fyzioterapeutka a dělali speciální cviky, aby se po náročném obřím slalomu připravila na neděli. Možná i to pomohlo,“ soudí Záhrobský.

Nakonec tak mohl jen litovat, že se Šárce nepodařilo popáté v kariéře vystoupit na stupně vítězů, kam ji hnaly tisícovky diváků ve Svatém Petru. „První kolo se povedlo, škoda že do jedné z rovinatých částí nenajela lépe. Ztráta mohla být menší. S jednosekundovým mankem se moc dělat nedá. Já jsem ale spokojený, získali jsme další body do Světového poháru,“ řekl.

Nyní věří, že zlepšení bude i nadále pokračovat. Šárka to bude mít šanci potvrdit už tento víkend při obřím slalomu a slalomu ve slovinském Mariboru. „Jsou tam ještě rezervy, ale snad se to vylepší. Ty výpadky, ty sinusoidy jsou normální. Vezměte si Schildovou. Body nebrala ve třech čtyřech závodech za sebou a ve Špindlu zase vyhrála,“ připomněl Záhrobský výkon rakouské lyžařky, která si ve Svatém Petru připsala osmnácté vítězství ve Světovém poháru. Šárka na to první zatím čeká...

Reklama

Související témata: