Hlavní obsah

Před Tour jsem na vítězství nemyslel, prozradil Bauer při chatu na Sport.cz

PRAHA/BOŽÍ DAR

Po triumfálním návratu z Tour de Ski bylo jedním z největších přání Lukáše Bauera, aby mu vydrželo zdraví. Bohužel, nestalo se. Českého reprezentanta zradily horní cesty dýchací, bere antibiotika a při Světovém poháru v Canmore bude chybět. „Kanada pro mě padá, příští týden snad začnu trénovat na pokračování SP v estonském Otepaa,“ napsal český reprezentant během pátečního on-line chatu se čtenáři Sport.cz.

Článek

Velké množství dotazů se samozřejmě týkalo Bauerova vítězství na Tour de Ski, zejména pak závěrečné etapy zakončené stoupáním sjezdovkou Alpe Cermis. „Směrem odspodu nahoru jsem v zimě na lyžích nikdy nic podobného nejel. Během letní přípravy na ledovci v Ramsau máme tradiční test, kdy vybíháme na Planai - sjezdovka ve Schladmingu, kde se jezdí závody SP. Ta také stojí za to, má sklon 40 stupňů,“ přiznal třicetiletý reprezentant.

V souvislosti s Tour se čtenáři zajímali i o hodnoty Lukášových tepových frekvencí. „Klidová frekvence nejčastěji lehce pod 45, ale měl jsem i období 40. Maximálka 199-200, při finálové etapě tuším 193, nejvyšší během Tour 198,“ upřesnil. A neušel samozřejmě dotazům, dokdy se hodlá lyžování na vrcholové úrovni věnovat. „Vždy záleží minimálně na zdraví a motivaci, ale pokud vše vydrží, tak 100% počítám s MS 2011 v Oslu. Pak se uvidí,“ uvedl.

Hodně čtenářů zajímalo, kolik času věnuje špičkový běžec na lyžích tréninku. „Během roku maximálně 8 hodin denně, v zimě tak maximálně 6-6,5 hodiny. Ale těsně před závody třeba jen hodinu. Vždy záleží na období. Ročně natrénuji tak kolem 800 hodin čistého tréninkového času,“ odhalil Lukáš informace z tréninkového plánu.

Na Tour měl natrénováno kvalitně, jak ale sám prozradil, s pocity na vítězství neodjížděl. „Pocity před Tour nebyly kvůli předchozí vysokohorské přípravě, kdy jsme bydleli v 3200 m.n.m., dlouho ideální. Odjížděl jsem s tím, že se chci porvat o přední příčky. První místo  také lehce problesklo, ale jednoznačně jsem neodjížděl s pocitem, že si jistě jedu pro vítězství, to snad ani ve sportu nejde...,“ podotkl.

Reklama