Hlavní obsah

Legendární Dählie sháněl číslo na Bauera

Osm zlatých medailí z olympijských her, ještě o jednu více ze světových šampionátů a k tomu šestačtyřicet vítězství ve Světovém poháru. To je nejstručnější vizitka legendárního běžce na lyžích Björna Dählieho. Od doby, kdy norský uragán utichl, však uběhlo už téměř deset let. Dählie loni oslavil čtyřicítku a lyžováním se především baví. „Přijel jsem s Coubertinovským heslem,“ vyprávěl při neformálním setkání s novináři před nedělní Jizerskou padesátkou.

Článek

Jak se vlastně zrodila vaše účast na Jizerce? A na jaké umístění v nedělním závodu se tipujete?

Pozval mě můj kamarád Radim Nyč. Co se týče umístění, to záleží na spoustě faktorů, třeba jak bude dlouhý páteční a možná i sobotní večer.(smích) V posledních týdnech jsem měl hodně obchodních povinností a neměl jsem tolik času na přípravu. Přijel jsem s Coubertinovským heslem „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Podnik v Jizerských horách beru především jako odreagování, je to můj první závod po dlouhé době.

Chystáte se absolvovat ještě nějaký závod ze série Worldloppet?

Na konci ledna možná pojedu v Itálii sedmdesátikilometrovou Marcialongu.

Pokolikáté jste vlastně v Česku?

Už jsem tu byl několikrát. Naposledy před měsícem.

Vážně?

Ano, jeden přítel mě pozval na lov bažantů.

Jste zdatný lovec?

Hodně jsem už lovil v Norsku a ve Švédsku. V Česku jsem za den ulovil 102 bažantů a prý jsem zlomil nějaký rekord, dostal jsem za to diplom.(smích)

To asi stálo za oslavu...

Když jsem ještě aktivně lyžoval, tak jsem se coby profesionál alkoholu zcela vyhýbal. Teď ale můžu prozradit, že mi moc chutná české pivo.

Přijedete se příští rok podívat také na MS v Liberci?

Velice rád bych přijel. Zítra mám domluvenou nějakou akci s Kateřinou Neumannovou, budu ji muset poprosit, jestli by pro mě neschovala na příští rok lístky.(smích)

Sledujete vývoj ve Světovém poháru? Co říkáte na vedení Lukáše Bauera? Myslíte, že může vyhrát celkové hodnocení?

Má výbornou techniku a určitě na to má! Dnes po obědě jsem si na něj sehnal číslo a osobně mu pogratuloval k triumfu v Tour de Ski.

Sledoval jste seriál?

Jistě a musím říct, že to bylo fantastické.

Norská média prý ale spekulovala, že za vítězstvím českého běžce může být doping?

Myslím, že tohle bylo trochu nedorozumění. Četl jsem všechny noviny. Norští novináři byli ohromeni jeho výkony, nikdo ale nikde neřekl, že je nadopovaný. Jde o to, že norská média jsou na téma dopingu velice zaměřena a chtějí od závodníků, aby o této věci naprosto otevřeně hovořili. Lukáš je výborný lyžař a postupem let dozrál, úplně otevřený ale vždycky nebyl. O tomto problému je důležité hovořit.

Říkal jste, že si mnoho volného času neužijete. Vaše aktivity se nesoustředí jen na značku sportovního oblečení, která nese vaše jméno?

Vedle toho ještě investuji v Norsku a ve Švédsku do realit. Stavíme budovy pro policejní stanice a soudy, v zimních střediscích budujeme rekreační zařízení.

Dostanete se ještě vůbec na lyže?

Pokud to jde, tak se snažím vyběhnout třikrát až čtyřikrát týdně. Už to ale není ten mnohahodinový trénink, spíš se jedu na hodinu a půl jen tak projet.

Reklama