Hlavní obsah

Neumannová po deseti měsících závodila, její štafeta vyhrála

BEDŘICHOV

Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová vstoupila po téměř deseti měsících znovu do závodní stopy. Při štafetě firemních týmů na 4x3,2 kilometru v sobotu bojovala v Bedřichově za organizační výbor mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. S reprezentanty Martinem Koukalem, Milanem Šperlem a kolegou z organizačního výboru Lukášem Týfou v konkurenci 31 družstev zvítězila.

Článek

Na druhém úseku Neumannová bezpečně udržela náskok, který jí přivezl Koukal. "Hlavně jsem nechtěla, aby mě dojeli chlapi zezadu, což by byla ostuda" řekla novinářům.

Volnou technikou zvládla 3,2 kilometru na nepříliš obtížné trati za necelých sedm minut. "Kdybych to jela naplno před rokem, rozdíl v čase by dělal možná až půl minuty," řekla ČTK Neumannová. Bezprostředně před sobotním závodem nestihla trénovat a ani si namazat lyže. "O Vánocích jsem lyžovala pět dní v kuse. Jinak jsem odkázaná na víkendové lyžování. Síla a kyslík mně chybí, ale techniku jsem nezapomněla. Dnes jsem ale nemusela jet na doraz," uvedla pětatřicetiletá lyžařka.

Čelí velkému mediálnímu tlaku

Neumannová v současné době pracuje jako prezidentka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci. Do funkce se dostala poté, co si bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová vynutila rezignaci Romana Kumpošta. Neumannová čelí nejen návalu nové, nezvyklé práce, ale i velkému mediálnímu tlaku. "Fyzická zátěž je mně pořád příjemnější než psychická. Běh jsem si užívala, lidí přišlo moc, fandili a snažila jsem se rozdávat úsměvy," prohlásila v Bedřichově.

Neumannová se po turínském triumfu stala nejúspěšnějším českým a československým reprezentantem v zimních sportech. Kromě zlata z roku 2006 získala na třech olympiádách ještě čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile a dvakrát vybojovala první místo na mistrovstvích světa. "K vrcholovému závodění se na 99 procent nevrátím, i když stát se může cokoli," uvedla v sobotu. Na špičkové úrovni naposledy závodila loni koncem března při Světovém poháru ve švédském Falunu.

Reklama