Hlavní obsah

Klaus věří, že utichnou spory kolem libereckého MS

LIBEREC

Prezident Václav Klaus věří, že utichnou spory kolem lyžařského mistrovství světa v Liberci, jež propukly po červencové výměně prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta olympijskou vítězkou Kateřinou Neumannovou. A že se všichni soustředí na to, aby se MS za rok zvládlo. Klaus to řekl ČTK při dnešní prohlídce běžeckých tratí ve Vesci, kde se již v únoru uskuteční generálka na šampionát - klasické i bruslařské závody Světového poháru a severská kombinace.

Článek

"Areál ve Vesci vypadá překvapivě dobře. Když se Světové poháry vydaří, všichni se uklidníme," uvedl Klaus. Prezident sledoval bouřlivou situaci po Kumpoštově odvolání, které si vynutila bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová. Nemyslí si ale, že by se měl ponořovat do konfliktů podobného typu.

Klaus přijel do Vesce z Bedřichova, kde ráno odstartoval Jizerskou padesátku. K běžeckému areálu dorazil zhruba o 20 minut dříve než Neumannová. Prezidentka organizačního výboru (OV) s ním stihla pouze poslední metry prohlídky okruhu s 40 centimetry technického sněhu.

Neumannová dorazila na slavnostní večer z Bedřichova

"Omlouvám se, ale ze sobotního vyhlášení Sportovce roku jsem se vrátila až v jednu v noci a ráno jsem neslyšela budík," vysvětlila Klausovi své zpoždění Neumannová. Na slavnostní večer do Prahy pospíchala v sobotu dopoledne z Bedřichova, kde běžela za OV štafetu v jednom z doprovodných závodů Jizerské padesátky.

Klaus se ve Vesci přiznal, že dosud přesně nevěděl, kde běžecký okruh pro MS leží. Ve své hlavě si ho až do neděle umisťoval na druhou stranu dálnice Praha - Liberec, směrem k Ještědu. "Kéž by byl v příštím roce dostatek sněhu," konstatoval prezident při pohledu na prosvítající stráně kolem tratí. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera však špičková technika dokáže vyrábět umělý sníh ve Vesci již při teplotách minus dva stupně.

Klaus se při MS v roce 2009 nejvíce těší na běžecké disciplíny, skok je pro něj už trošku zvláštním sportem. "Jako dítě jsem ale ve Špindlerově Mlýně skákat zkoušel, ale jen asi tak dvacet metrů. V Jizerských horách jsem dělal na běžkách dlouhé dvoudenní přechody hor, několikrát jsem prošel křížem krážem," podotkl Klaus.

Modernizace skokanského areálu zatím za 601 miliónů

Příprava stadiónu ve Vesci a práce v jeho okolí přišly na 304 miliónů korun. Zasněžovací systém stál 41,3 miliónu korun a příjezdová silnice od rychlostní komunikace 37,6 miliónu. Modernizace skokanského areálu na Ještědu si zatím vyžádala 601 miliónů korun. Dalších sedm staveb firmy dokončí letos.

Prvním Světovým pohárem budou na Ještědu 8. a 9. února skoky na lyžích. Od 15. do 17. února se v Liberci utkají sdruženáři a od 16. do 17. února na okruhu ve Vesci běžci a běžkyně. Mistrovství světa se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát poskytl na šampionát téměř 1,3 miliardy korun. Zhruba 400 miliónů uvolní město Liberec a 150 miliónů Liberecký kraj.

Reklama

Související témata: