Hlavní obsah

Sjezdař Bank si při tréninku v Kitzbühelu zlomil nohu

KITZBÜHEL

Nejlepší současný český sjezdař Ondřej Bank si při úterním tréninku na sjezdovce Hahnenkamm v Kitzbühelu zlomil pravou nohu. Jeho nejlepší sezóna, při níž dosáhl na bronz v kombinaci při závodě SP v Beaver Creeku, tak předčasně skončila. „Na vlastní oči jsem pád neviděl, ale líčili mi ho trenéři,“ řekl Právu do telefonu starší bratr Tomáš Bank, který je členem rodinného týmu.

Foto: archiv

Český lyžař Ondřej Bank

Článek

„Ondra jel svůj nejlepší sjezd v sezóně. Na mezičasech se pohyboval mezi patnáctým a dvacátým místem. V okamžiku, kdy najížděl na poslední dlouhý skok, měl dokonce desátou nejvyšší rychlost. V tu chvíli se mu sešlo vše negativní, co mohlo. Jel rychlostí 130 kilometrů v hodině, letěl daleko, asi sedmdesát metrů, což je o dobrých dvacet metrů dál, než měl. Před přistáním na rovině udělal špatný pohyb a dopadl na pravou nohu,"  dodal Bank starší.

"Má problémy s levým kolenem, tak té noze při dlouhých skocích podvědomě ulehčuje. Mluvil jsem s ním, když ho nakládali do sanitky. Řekl mi, že noha rupla už při dopadu. Zlomila se o hranu boty. Kutálel se jěště nějakých padesát metrů a cílem proklouzal po břiše, takže byl klasifikován na 29. místě. Kdyby dojel, byl by to fantastický čas,“ říkal sjezdařův bratr.

I když Rakušané nabízeli operaci v Innsbrucku u svého specialisty, lékař na sjezdovce rozhodl, že Bank musí na sál už v Kitzbühelu. „Nebyla to úplně otevřená zlomenina, ale hodně to krvácelo dovnitř. Po operaci jsem s Ondrou znovu mluvil, byl ospalý po narkóze. Má v noze kovovou výztuhu. Doktor Hospodár, který se o něj stará a operoval mu kolena, doporučil, aby v nemocnici zůstal do konce týdne. Domů ho odveze sanitka v neděli,“ dodal.

Sezóna je ztracená

Ondřej Bank si zlomil levou nohu a ruku už v roce 1996, kdy trefil zmrzlou hromadu sněhu. Pak mu při pádu praskla znovu, takže přišel o dvě sezóny. „Za deset let prodělal deset operací. Ale s přetrhanými menisky pravidelně dojížděl. Ondra měl už v půl roce krvácení do hlavy, je smolař. Skoro závislák na transfuzích,“ dodal v nadsázce Tomáš Bank.

Sezóna je ztracená, ale příští rok od píky nezačne. „Federace by mu měla zmrazit dosavadní body. Byl šestý v kombinaci a byla šance i celkově na medaili. Příští rok by tedy měl opět jezdit Světový pohár,“ přál si Tomáš Bank s tím, že operovaná kolena by měla být po úterním pádu v pořádku. Těžký pád měl Bank i při sjezdu na ZOH v Turíně, kde skončil 6. v kombinaci, podobně jako v roce 2001 na MS v St. Antonu.

Výsledky - trénink:
1. Cuche (Švýc.) 1:58,01, 2. Walchhofer (Rak.) -1,07, 3. Defago (Švýc.) -1,38, ...29. Bank (ČR) -4,73.

Reklama

Související témata: