Hlavní obsah

Hájek před lety v Harrachově: Máma říká, že jsem blázen

PRAHA

Skoky na lyžích jsou obecně sportem pro silné povahy, lety na obřích můstcích však posouvají disciplínu ještě o stupeň výš. Své o tom ví i dvacetiletý skokan Antonín Hájek, který by o víkendu v Harrachově neměl chybět v českém týmu. Mamutí můstek na Čertově hoře má, jak říká „za barákem“, o víkendu tam ale bude létat poprvé v životě.

Článek

Hájkovi se v letošní sezóně nedaří podle představ, v průběžném pořadí Světového poháru figuruje až na 56. místě. Jakmile ale přijde řeč na lety, závodník Dukly Liberec nápadně ožije. „Začátek sezóny se mi nepovedl. Teď mi psychicky pomohly závody Kontinentálního poháru ve slovinské Kranji, kde jsem obsadil první a třetí místo. Lety jsou ale něco úplně jiného,“ vyprávěl při úterním setkání s novináři.

Rodák z Frýdlantu je mezi nejlepšími českými skokany spíš „tím vzadu“, na mamutím můstku ale umí. „Na menších můstcích nepatří k nejlepším, při letech se ale umí ve vzduchu dobře srovnat a skáče daleko,“ potvrzuje šéf skokanského úseku Svazu lyžařů České republiky Leoš Škoda.

Premiéru si neužil

„Na menším můstku záleží hodně na razanci odrazu. Při letech je nájezdová rychlost vyšší, na odrazu tolik nezáleží, rozhodující je vlastní letová fáze,“ vysvětloval Hájek. Na mamutí můstek se poprvé postavil v sedmnácti letech, jak ale sám přiznává, mnoho z premiérového letu při Kontinentálním poháru v norském Vikersundu neměl. „Na úkor strachu jsem si skok neužil. Dole jsem si skutečně oddechl,“ vzpomínal na lety kolem 170 metrů, jimiž se hned napoprvé vešel do bodované třicítky.

Osobní rekord 204,5 metru si vytvořil v loňské sezóně při závodech na největším můstku světa ve slovinské Planici, kde skončil na 17. a 19. místě. A do Harrachova jede s tajným přáním osobní maximum vylepšit. „Zkusím si skočit osobák. Případně se pokusím vylepšit český rekord,“ připomněl s úsměvem národní maximum Jakuba Jandy, které má hodnotu 209 metrů.

Na mamutím můstku v Krkonoších si přitom odbude premiéru, i když v Harrachově bydlí. „Ale ještě jsem tam nelétal. Poprvé jsem na můstek vylezl před třemi dny,“ líčil. Jaké měl pocity při pohledu do údolí? „Když to fouklo, tak tam pěkně protahovalo. Až jsem si říkal, že jsem tam neměl lézt,“ přiznal. Právě vítr je největším strašákem pořadatelů, v Harrachově už kvůli silnému proudění rušili vrcholné závody čtyřikrát. Pomoci má ochranná bariéra, která si prý poradí s větrem až o rychlosti 40 km/h.

Hájek však věří, že se podmínky nezhorší a chce se před domácím publikem ukázat. „Skočit přes 200 metrů je velkou motivací,“ má jasný cíl, s nímž ale asi příliš netěší své nejbližší. „Máma má strach, ale překousne to. Sice říká, že jsem blázen, ale loni byla i v Planici,“ dodal mladý český reprezentant.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články