Hlavní obsah

Janda na SP v letech v Harrachově startovat nebude

PRAHA

Bez Jakuba Jandy budou víkendové lety na lyžích v Harrachově. Český rekordman s výkonem 209 metrů a bývalý celkový vítěz Světového poháru i Turné čtyř můstků se rozhodl vynechat závody SP na domácí půdě také proto, že má v posledních letech z letů velký respekt a nevydařilo se mu poslední soustředění v Klingenthalu.

Článek

Rada úseku skoku Svazu lyžařů České republiky (SLČR) tudíž neměla s šestičlennou nominací problém, neboť v českému týmů víc letců nemá. O postup do sobotního čtyřicetičlenného závodu se tak poperou nejlepší Čech v letošním Světovém poháru Roman Koudelka, Martin Cikl, Jan Matura, Antonín Hájek, Borek Sedlák a Lukáš Hlava.

"Rozhodl se on sám. Samozřejmě že jsme chtěli, aby skákal, už kvůli lidem a fanouškům, ale jsou to lety a nemůžeme ho nutit," uvedl v pátek sportovní ředitel skokanů Leoš Škoda. Původně se mělo rozhodovat o české nominaci až ve čtvrtek po tréninkových letech.

Skákal s problémy, nechce riskovat 

"Nejde mi to, na soustředění v Klingenthalu jsem skákal s velkými problémy a nemá teď smysl riskovat," řekl Janda. Připustil, že se dokonce obával možného pádu a zranění, i když ještě před týdnem létat chtěl. "Ale teď se to změnilo, nemám stabilní formu a nebezpečí pádu či zranění tam je. Chybí mi sebedůvěra," přiznal.

Celkový vítěz Světového poháru ze sezóny 2005/06 se letům v poslední době vyhýbá a do Harrachova nepřijede ani jako divák. Naposledy létal Janda loni v Planici. Nyní je na soustředění v Liberci, pak se na pár dní vydá domů do Frenštátu pod Radhoštěm. "Potřebuju si odpočinout, pak se vrátím do Liberce," řekl. Upřednostňuje totiž závody SP ve skocích na Ještědu, které se budou konat 8. a 9. února.

V úvahu pro zařazení do týmu připadal také Ondřej Vaculík, který se však potýká s následky zraněného kolena a nechtěl riskovat. Trenéři s vedením úseku ještě zvažovali, zda nechají skákat Cikla, neboť v posledních týdnech nemá úplně ideální formu. "Necháme ho skákat, byla by to škoda, když můžeme nasadit šest závodníků. Nakonec i kvůli divákům," vysvětlil Škoda.

Lety se do Harrachova vracejí po šesti letech a mamutí můstek je podle organizátorů kvalitně připraven. Fanoušci se tak prý mohou dočkat letů až na hranici 220 metrů. "Už je na čase, aby ten můj rekord někdo překonal," prohlásil Janda ke svému výkonu z Planice z března 2003. Rekord harrachovského můstku má hodnotu 214,5 metru, před téměř šesti lety jej vytvořil Fin Matti Hautamäki.

Reklama