Hlavní obsah

Koudelka si konečně v Harrachově změnil sen o letech v realitu

Neboj, on tě přejde smích, až se posadíš na nájezdovou lavici, říkal mu český rekordman Jakub Janda. "Měl pravdu," přiznal ve čtvrtek Roman Koudelka, třináctý muž průběžného pořadí Světového poháru ve skocích na lyžích a v současnosti nejlepší Čech. Tentokrát ale letěl. Bez půl metru na hranici 180 metrů. Poprvé si mohl okusit slast letů na lyžích dnes v Harrachově.

Článek

"Říkal jsem si, no potěš pánbůh," popisoval Koudelka pocity pár sekund před rozjezdem. Jakmile se ale pustil do stopy, nervozita ho pustila. Chtěl hlavně neudělat chybu a bezpečně přistát. "Podařilo se to, byl to krásný pocit, i když musím říct, že jsem měl trochu strach," vykládal Koudelka po své premiéře novinářům. "Skok nebyl optimální, ale napoprvé jsem spokojen," prohlásil s tím, že chtěl překonat 180 metrů.

Sotva ale přišel dnes ráno na můstek, uviděl svého kamaráda, jak se pouští dolů z mamuta jako předskokan. Marek Kypeť to však po dopadu neustál. "Normálně se rozbil, když to tak řeknu," uvedl Koudelka a dodal, že mu to na klidu na duši moc nepřidalo. Pád se ale obešel bez zranění, jen s odřeninami. "A pak přede mnou skočilo čtyřicet lidí v pohodě, takže jsem se trochu uklidnil," konstatoval.

A byl nadšený. Popisoval, jak je pocit z mamutího skoku delší a intenzivnější, let ho bavil. "Prostě se letí, letí, pořád letí," řekl. Už několik dnů před dnešním pokusem se mu o létání zdálo. "Ale bylo to v Planici," usmíval se. Ve snu se vždy odrazil, ale před dopadem se probudil. "Takže dnes to bylo lepší, že jsem se neprobudil a normálně přistál," vykládal nadšeně.

Věří, že se počasí umoudří 

Rozdíl mezi skokem na velkém můstku a lety je podle Koudelky ohromný. "Protože na mamuťáku se letí rychleji, vysoko, člověk si ten let užívá, na menším můstku to je strnulé a není z toho takový pocit. Nevěřil jsem, že to bude tak znát," prohlásil.

Dnešní trénink i Koudelkovo nadšení přerušilo v Harrachově nepříznivé počasí a mlha. Kvůli ní byly skoky ukončeny kolem poledne. "Určitě to do bílé tmy není moc příjemný pocit, já jsem ale naštěstí tu mlhu neměl, zatáhlo se to až dva skoky po mně," řekl. "Ale zaplaťpánbůh za to, první skok mám za sebou, teď budu skákat, doufám, ještě dál," věřil.

To však může narušit počasí, neboť se čeká vítr. "Tak snad se umoudří a bude se moci skákat. Já bych chtěl osobák," usmíval se v narážce na dnešní výkon. První zkušenost mu však napověděla, že přes 200 metrů se bude dostávat hodně těžko, Jandův český rekord 209 metrů tak zřejmě podle jeho mínění zůstane nepřekonán.

"Pořadatelé říkali, že to je připravené na 220 metrů, ale to se mi moc nezdá. Protože kdyby někdo skočil tak daleko, tak by asi upadl," přemítal. "Dvoustovka je tady hodně v nedohlednu," myslel si, přestože právě magická hranice je jeho snem. Třeba se ale Koudelka z toho snu neprobudí a bezpečně přistane. Že se dá v Harrachově doletět daleko, napověděl při tréninku Rakušan Thomas Morgenstern. Lídr Světového poháru přistál na značce 213,5 metru a jen o metr zaostal za rekordem můstku, který od roku 2002 drží Fin Matti Hautamäki.

Reklama

Související témata: