Hlavní obsah

Na mamutu v Harrachově se neodlétalo ani jedno kolo

HARRACHOV

Sobotní závod Světového poháru v letech na lyžích se na mamutím můstku v Harrachově totálně nepovedl. První kolo bylo těsně před koncem anulováno s ohledem na bezpečnost poté, co Švýcar Ammann jen s obtížemi ustál nejdelší let dne. Do druhého kola tak postoupila kompletní čtyřicítka startujících, z nichž ale kvůli sílícímu větru odskákalo jen dvacet závodníků a poté jury závod zrušila. Závod by se měl odehrát v neděli ráno v jednom kole, pořadatele nicméně straší špatná předpověď počasí.

Článek

Mamutí můstek na Čerťáku sice opět halila mlha, podmínky ale byly únosné a v prvním kole létali daleko díky příznívému protivětru i závodníci z první poloviny startovního pole. Dvousetmetrovou hranici pokořil jako první Němec Martin Schmitt, který se díky čistému stylu usadil na první příčce. Z té jej nesesadil ani Ammann, který dopadl jen 1,5 metru za rekordem můstku. Obtížný dopad švýcarského závodníka ale vedl jury k jednoznačnému rozhodnutí první kolo anulovat. "Zvyšovaly se nájezdové rychlosti, nebylo to bezpečné," uvedl pro Českou televizi ředitel závodu Walter Hofer.

Z českých závodníků mysleli na postup z prvního kola Roman Koudelka, Antonín Hájek a Borek Sedlák. Jury zasedala už před skokem Koudelky, který šel z české pětice na řadu jako poslední, nakonec ale ještě nechala závod pokračovat. „Skok nebyl povedený. Škoda, že jsem musel čekat nahoře na výsledky porady,“ prohlásil nejlepší český závodník současnosti v rozhovoru pro Českou televizi.

V neděli tři kola 

Ve druhém kole jury snížila nájezd a žádný z první dvacítky skokanů se nedostal přes hranici 190 metrů. Nejdelší let předvedl Švýcar Guido Landert, který dolétl na značku 188,5 metru, z Čechů se v úvodu druhého kola dařilo nejvíc Janu Maturovi (170,5 m). Pak ale jury znovu zasedala kvůli poryvům větru, nad Čerťákem se navíc začalo stmívat a pořadatelé nakonec závod předčasně ukončili. "Můstek byl výborně připravený. Za daných podmínek se ale bohužel nemohlo uskutečnit ani druhé kolo," litoval Hofer.

Otazník zatím visí nad podobou druhého závodního dne v Harrachově. "Byl návrh, aby se dopoledne odskákalo jedno kolo ze soboty a odpoledne obě kola nedělního závodu. Jury ale vydá stanovisko až večer," uvedl pro Sport.cz místopředseda organizačního výboru Otakar Jiroutek. Tento návrh jury vpodvečer potvrdila a přeložila zrušený závod na nedělní ráno se začátkem v 9:00. Druhé dvoukolové měření sil bude mít původní start v 13:45.

Sám Jiroutek byl však značně skeptický kvůli předpovědi počasí. "Prognóza je hodně špatná. Dnes foukalo od jihu, už ke konci se to ale točilo od západu. Západní proudění má vydržet do zítřka, což není dobré. To už fouká do sítí, v nárazech má vítr mít až 23 m/s," dodal zkroušeně šéf harrachovského skiklubu. Vydařené závody na Čerťáku měly být přitom oslavou 100. výročí založení. Organizátoři z Krkonoš současně věřili, že jim bezproblémový průběh SP pomůže při kandidatuře na pořádání MS v letech 2012.

Reklama

Související témata: