Hlavní obsah

Šéf jury Slavík chtěl harrachovský závod SP v letech dokončit

HARRACHOV

Snahu dokončit závod měl Josef Slavík, šéf jury sobotního Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově. Počasí a dva kolegové v rozhodčím sboru však byli proti, dnešní klání na mamutím můstku na Čertově hoře se tak nebude počítat do pořadí seriálu. Poprvé bylo první kolo zrušeno před pokusy posledních šesti závodníků, podruhé, kdy se jednalo zároveň o finálový boj, po dvaceti skocích.

Článek

"Já jsem se jako domácí snažil, aby se to dojelo až do konce," řekl Slavík novinářům. "Je důležité, aby se závod dokončil a naši skokani se dobře umístili. To je první hledisko. Snažil jsem se kolegy přesvědčovat," uvedl. Technického delegáta Bertila Palsruda z Norska a jeho asistenta Marka Mlakara ze Slovinska dlouho přesvědčoval. Jenže pak skočil Švýcar Simon Ammann 213 metrů a byl konec.

"Už dříve přicházely návrhy závod přerušit a snížit nájezd. Ale snažil jsem se to dotlačit co nejdál. Po Ammannově skoku už ale byli oba proti. Z hlediska bezpečnostního to asi bylo správné rozhodnutí, ale z hlediska závodu jsem byl zklamaný," prohlásil Slavík. "Jury se vždy snaží, aby závod byl pro všechny stejný a objektivní. A dbá na bezpečí," vysvětlil.

'Morgiho' výkonnost strašila 

Ammann se při dopadu dotkl rukama země, což se ukázalo asi jako hlavní důvod. "Nahoře ještě byl Morgenstern. Je o dost lepší skokan a mohlo se mu něco stát," řekl Slavík. Připustil, že kdyby Ammann skok bez problémů ustál, dalo by se o dalším pokračování debatovat. "Kdyby nedojel skoro po zádech, dalo by se pokračovat dál, ale když si hrábnul, tak se všichni přiklonili k tomu to ukončit," uvedl.

Podmínky nad harrachovským mamutem se měnily, vítr se točil. "Jedná se o peníze, chtěli jsme aspoň jedno kolo," řekl Slavík. "Organizátoři tvrdě pracují několik měsíců, pak se odskáčou tréninky, kvalifikace a zkušební kolo, jen ne závod. Hodně lidem je z toho do pláče, ale neuděláte nic," vykládal. Těšit ho může snad jen skutečnost, že závod byl pojištěn. "Nevím, kolik to bude stát, nemám informace, ale ztráta sportovní je větší," uvedl.

Na dnešek nebyla předpověď dobrá a na neděli má být ještě horší. Vytrvalý déšť i vítr. "Na dnešek také napršelo hodně, ale můstek je připraven dobře, déšť mu neuškodí. Stopa je chlazená a zakrytá, na stráni je tvrdý sníh. Vadí jen vítr," krčil rameny Slavík.

Opakované kolo mělo být pro dnešek zároveň i finálovým. V podvečer jury rozhodla, že zrušený závod přeloží na nedělní ráno se začátkem v 9:00, druhé dvoukolové měření sil bude mít původní start v 13:45.

Reklama

Související témata: