Hlavní obsah

Stav amerického lyžaře se po děsivém pádu v Kitzbühelu zlepšuje

Stav lyžaře Scotta Macartneyho, který je po těžkém pádu při sobotním sjezdu Světového poháru v Kitzbühelu v nemocnici, se zlepšuje. Lékaři jej postupně probudili z umělého spánku a třicetiletý Američan už dokonce s trenérem sledoval svůj pád v televizi a společně analyzovali chyby, které k němu vedly.

Článek

Lékaři Macartneyho probrali z umělého spánku v noci ze soboty na neděli a závodník už komunikoval s okolím. Později také poskytl v rakouské televizi první interview, s ohledem na silně sedřenou kůži ale odmítl přímé záběry svého obličeje. Rozsáhlé odřeniny jsou podle něj také hlavní důvod, proč si ještě několik dalších dnů pobude v nemocnici. "Cítím se ale lépe a lépe. Na jízdu si vzpomínám až do toho pádu, pak mi chybí celý den," uvedl Američan.

Třetí muž z prosincového sjezdu ve Val Gardeně spadl na závěrečném skoku. Při zhruba šedesátimetrovém letu vzduchem se dostal do záklonu, přetočil se a dopadl na záda. Macartney, který v den závodu slavil třicáté narozeniny, byl po krátkém ošetření na místě převezen vrtulníkem na neurologické oddělení nemocnice v Innsbrucku. Tam ho lékaři uvedli do umělého spánku. Podle oficiální diagnózy utrpěl "izolované mozkolebeční trauma" a kromě zhmožděnin a odřenin neutrpěl žádná jiná zranění.

Na stejném místě náročné zledovatělé sjezdovky Streif se v úterním tréninku zranil nejlepší český alpský lyžař Ondřej Bank, který si při dopadu zlomil o botu holenní a lýtkovou kost v pravé noze. O den později postihlo podobné zranění i domácího sjezdaře Andrease Budera.

Reklama