Hlavní obsah

Jedno odlétané kolo bylo pro harrachovské slabou náplastí

HARRACHOV

Hlubokou lítost neskrýval po skokanském fiasku v Harrachově šéf jury a ředitel závodu Josef Slavík. "Je to smutné, že celou zimu je počasí slušné, pak přijdou lety a prší a fouká vítr. Jakoby nám někdo nepřál," krčil rameny. "Je to k naštvání, celá parta dřela, všichni jsou promáčení. Odměnou by jim byly závody. Naštěstí se odskákalo aspoň jedno kolo, ale to je malá náplast," litoval Slavík, s nímž se na organizaci závodů podílelo celkem asi šest stovek osob.

Článek

"Vítr dnes nebyl extrémně velký, ale nárazový a točil se," popsal dnešní podmínky na nájezdu Slavík. Stopa prý byla dobře připravená a držela, třebaže vinou deště sníh tál. "Ale nikdo si nestěžoval, hlavní vliv měl vítr. Déšť se dá ustát, když padá rovně dolů, tak to nevadí. Ale kdybychom neměli bariéry, tak by se nedoskákal ani závod ráno," upozornil Slavík.

Zrušení letů na lyžích v Harrachově není žádnou novinkou. Naposledy se při MS v roce 2002 konaly jen sobotní závody, druhý díl rovněž překazil vítr. Tři roky předtím se při závodu SP konal jen trénink, vichřice byla totiž tak silná, že roztrhala i protivětrné bariéry. V roce 1996 se při SP rovněž počítala jen sobota, stejně jako na MS v sezoně 1992. Počasí povolilo lety v celém rozsahu v Harrachově pouze při SP v roce 2001.

Věří, že kandidatura na MS není ohrožena 

"Je to smůla, Harrachov má pověst větrného můstku. Na jiných mamutech ale také fouká, jen jim to většinou vyjde. Harrachov na to má smůlu," konstatoval Slavík. Odmítl spekulace, že za sobotním zrušením by mohla stát snaha norského člena jury Bertila Palsruda získat budoucí SP a MS v letech pro norský můstek ve Vickersundu. "To s tím nemá spojitost, choval se korektně, snažil se, aby se pokračovalo dál," řekl Slavík.

V sobotu měl prý nicméně chuť s pořádáním závodů v Harrachově praštit, dnes si to ale rozmyslel. "Je to stres před závody, tak jsme si na to všichni zvykli. Máme tady dobrou partu," prohlásil. Nebojí se, že by se nevydařený víkend promítl do kandidatury Harrachova na MS v roce 2012. "Navenek to fungovalo dobře, všichni závod chválili, můstek byl skvěle připraven a organizace byla dobrá. Takže to by nemělo mít vliv. Tam už je to politika," dodal.

Reklama

Související témata: