Hlavní obsah

Bývalá běžkyně Varisová má problémy s dopingem i v biatlonu

Bývalá běžkyně na lyžích a nově biatlonistka Kaisa Varisová má potřetí v kariéře problémy s dopingem a hrozí jí doživotní trest. Dvaatřicetiletá Finka měla dva týdny po svém prvním triumfu v biatlonu pozitivní test na dosud nespecifikovanou zakázanou látku. Podle finského svazu požádala o analýzu kontrolního vzorku.

Článek

Varisová odevzdala pozitivní vzorek 6. ledna na Světovém poháru v Oberhofu po závodu s hromadným startem. Biatlonovou špičku pak porazila o pět dnů později při další zastávce seriálu v Ruhpoldingu ve sprintu. Biatlonu se věnuje druhou sezonu, mezinárodní unie IBU zatím nechce její případ komentovat.

"Finský svaz její pozitivní A-test zveřejnil, takže ho můžeme potvrdit. Naší filozofií ale je zveřejnit jméno příslušného sportovce až po zkoušce B," řekl generální sekretář IBU Michael Geistlinger německé tiskové agentuře DPA. Výsledky kontrolního vzorku Varisové by měly být známy v úterý.

Za opakované porušení dopingových pravidel Fince hrozí doživotní zákaz činnosti. Škraloup už totiž má ze své běžecké kariéry. V roce 2001 na mistrovství světa v Lahti patřila do skupiny finských sportovců zapletených do rozsáhlého skandálu, o dva roky později dostala dvouletý trest za užití krevního dopingu EPO. S ostudou pak vracela dvě medaile ze štafety.

Jaký bude její další osud, je podle médií těžké odhadnout. Norský šéf IBU Anders Besseberg totiž přiznal, že to bude problematický případ. "Takový jsme ještě neměli a pro sportovce s dopingovou minulostí z jiných svazů nemáme pravidla," řekl.

Reklama