Hlavní obsah

Kraus touží i po triumfu v zámoří na zimních X-Games

Michal OsobaPrávo

V Evropě drtí soupeře s nevídanou suverenitou, ale v zámoří to nemusí nic znamenat. Vládce skikrosového Světového poháru Tomáš Kraus spolu se snowboardistou Michalem Novotným reprezentují Česko na začínajících zimních X-Games. Dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz SP Kraus v Aspenu ještě nedokázal potvrdit svoji dominanci, nejlépe skončil čtvrtý. Na odlišnou strukturu sněhu se mu nedařilo vybrat ty správné lyže. V létě ale odešel od Fischeru k Salomonu a věří, že právě to by mohl být klíčový krok.

Foto: michalnovotny.cz

Skikrosař Tomáš Kraus (vlevo) a snowboardista Michal Novotný

Článek

V Aspenu bude mít excelentní zázemí. „Salomon tam má šest lidí, navíc tam bude americký servisman a dorazí i evropský,“ líčil ještě před odletem. Doma s manželkou Lenkou a dcerou Lucií strávil po návratu ze tří závodů SP jen osm hodin. „Z toho polovinu jsem vybaloval a zase balil,“ pousmál se hořce.

Zdravotně se dal po nachlazení do pořádku a po příletu do USA se vrhl na klíčovou fázi – výběr lyží. „Mám sedm párů, z nichž budu vybírat,“ popisoval. Volba těch správných je alchymie. „Když vyrobí sto párů lyží, každý je jiný tvrdostí i strukturou. Sám to nepoznám, ale jezdí se mezi fotobuňkami a podle naměřených časů výběr zúžíme,“ líčil. A letos bude hrát správná volba ještě větší roli. „Trať má být jiná. Se skoky, ale mírná. Z toho má radost servisman, ale já tolik ne, protože to nebudu moct tolik ovlivnit,“ říká Kraus.

Tomáš má formu jak sviňa

Po třech triumfech v závodech SP si ho budou soupeři hlídat. Nevýhoda? „Spíš na nich pozoruju větší respekt. Třeba na posledním závodě v Kreischbergu ve finále si můj největší soupeř Schmid vybral jinou stopu než já, jako by se mě bál,“ popisoval.

V úspěch svého kamaráda věří i Novotný. „Tomáš má formu jak sviňa, snad vyhraje,“ doufá jediný český snowboardista pozvaný na X-Games. Loni po složité dopravě ve sněhové kalamitě na poslední chvíli pokazil kvalifikaci, letos je klidnější. „Jedu včas a mám s sebou trenéra,“ pochvaloval si.

Jediný problém řešil s bydlením. „Vše bylo obsazené, dokonce i obytné přívěsy rozpůjčované. Tak jsem sehnal jednolůžák 100 kilometrů odtamtud a zkusím najít něco na místě,“ plánoval před odletem. Jeho finále je na programu v sobotu od 21 h našeho času, skikrosaři pojedou o vítězství v neděli ve 20 hodin.

Reklama

Související témata: