Hlavní obsah

Na FIS míří odvolání proti odebraným bodům a prémiím pro Bauera a spol.

PRAHA

Běžci na lyžích Lukáš Bauer, Martin Koukal a Martin Jakš pokračují prostřednictvím Svazu lyžařů České republiky v boji o navrácení bodového ohodnocení a finančních prémií za umístění v seriálu Tour de Ski. Bauera připravilo vedení seriálu nenadálou změnou výkladu pravidel o 82 bodů do Světového poháru a 7 tisíc švýcarských franků, Koukal přišel o třicet bodů a 3000 franků a Jakš o jeden bod. V pátek právní zástupce svazu Jan Šťovíček odeslal do sídla Mezinárodní lyžařské federace (FIS) oficiální odvolání.

Článek

„Oponujeme oficiální výsledky ve čtyřech bodech. Požadujeme potvrzení výsledků z 2. a 4. etapy Tour de Ski podle pořadí v cíli. Lukáši Bauerovi náleží za vítězství v každém ze zmíněných stíhacích závodů 50 bodů a 5000 švýcarských franků. Martin Koukal má za druhé místo ve 4. etapě nárok na 40 bodů a 3000 švýcarských franků,“ uvedl v pátek pro Sport.cz sportovní ředitel běžeckého úseku SLČR Čestmír Skrbek. Dále se odvolání domáhá změny výsledků osmého, závěrečného závodu Tour de Ski tak, aby byly určeny opět podle pořadí v cíli. To by Bauerovi přineslo další body i prize money.

Bauera informace o odeslání protestu na centrálu FIS ve švýcarském Oberhofenu potěšila. „Jsem rád, že se věci daly do pohybu. Jak už jsem ale říkal po návratu z Tour: kdyby do toho svaz nešel, šel bych svou cestou,“ vzkázal z Horních Míseček, kde se připravuje na pokračování SP v estonském Otepää.

Právníci vidí věc optimisticky

Odvolání českého svazu bude řešit Rada FIS, jíž předsedá Švýcar Gian Franco Kasper a v seznamu členů figuruje i prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Právě ČOV pomohl lyžařskému svazu tím, že mu dal k dispozici své právní zástupce – specialisty na sportovní právo – aby sepsali odvolání, a podle advokáta Jana Šťovíčka má celá záležitost velkou šanci na úspěch.

„Právníkovi se při pohledu na změnu pravidel v podání funkcionářů FIS ježí vlasy na hlavě. V žádné sportovní disciplíně nemůžete říct, tady jsou nějaká pravidla, kterým všichni nějak rozumějí a vykládají si je, a pak za dva dny přijít a říct, že je všechno jinak, a dokonce že změna vlastně platí zpětně na již odběhnuté závody. Vznikla absurdní situace, kdy máme dvojí 'oficiální' výsledky, každé jiné, a pro FIS to není problém… To nemůžeme tolerovat.“ řekl při rozhovoru pro Sport.cz renomovaný odborník v oblasti sportovního práva.

Vymyšlený závod

Podle Šťovíčka je případ z právního pohledu jasnou záležitostí. „Pravidla běžeckých disciplín stanovuje Mezinárodní soutěžní řád. Pod ním jsou předpisy pro SP a až pod nimi regule pro Tour de Ski. Ty sice hovoří o tom, že se pojede závod pojmenovaný Old Pursuit, není tam ale vysvětleno, co to znamená. A pokud jdete do nadřazeného předpisu, tak tam o něčem podobném nenajdete ani zmínku,“ vysvětlil.

„Tenhle závod si prostě vymysleli organizátoři Tour de Ski. Problém je, jak určit pořadí v závodu, který není nikde popsaný. Všichni pochopili, že intervalový start je start s handicapem a první v cíli je vítěz. Funkcionáři FIS to ale z hodiny na hodinu změnili. Z právního pohledu je to jasná věc,“ dodal Šťovíček. Pokud by svaz s odvoláním neuspěl, má možnost podat další odvolání ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

„Je to věc důležitá z principu. I když jsme malá země, tak pokud máme špičkové borce, jako je Bauer a Koukal, musíme se jich umět zastat i právní cestou. Jinak si příště funkcionáři FIS vůči nim dovolí ještě větší zvěrstvo, ať už půjde o Světový pohár, mistrovství světa či olympiádu. To nesmíme dopustit,“ myslí si Šťovíček.

Bauer nechce vyhrát u zeleného stolu

Navrácení odebraného bodového ohodnocení je důležité zejména pro Bauera, který i díky speciálnímu bonusu za celkové vítězství v Tour de Ski vede průběžné pořadí Světového poháru a reálně může pomýšlet na celkový triumf. Jak ale třicetiletý reprezentant podotkl, nerad by se ocitl v situaci, kdy by získal celkové vítězství až po dodatečném vrácení bodů.

„Rada zasedne nejspíš v dubnu, což mě trochu mrzí. Byl bych nerad, aby se o mém případném triumfu rozhodlo až u zeleného stolu, a nechtěl bych někdy v červnu stáhnout z někoho žlutý dres pro celkového vítěze. Bylo by to podobné jako v případě Katky Neumannové, která dostala své olympijské medaile ze Salt Lake City poštou, a zcela tak přišla o ty krásné pocity z vítězství na trati. Doufám, že to tak nedopadne,“ věří.

Český závodník má momentálně v čele pořadí SP náskok 256 bodů na druhého Nora Hetlanda, třetí Němec Sommerfeldt je o dalších 33 bodů zpět. Kvůli nemoci ale přišel o probíhající podnik SP v kanadském Canmore a do seriálu se vrátí na začátku února v estonském Otepää. „Na Estonsko mám dobré vzpomínky, už se tam moc těším,“ připomněl dva roky staré druhé místo v klasické patnáctce.

Reklama

Související témata: