Hlavní obsah

FIS zamítla české odvolání, Bauer věří v nápravu

PRAHA

Zamítavé stanovisko Mezinárodní lyžařské federace (FIS) přišlo na adresu Českého lyžařského svazu v případě protestu proti výkladu pravidel v seriálu Tour de Ski. Právní zástupce svazu lyžařů Jan Šťovíček řekl pro Sport.cz, že chystá odvolání. Navíc se mu zdá celá situace podivná v tom, že FIS odpověděla dříve, než dostala všechny podklady. Se situací se nechce smířit ani aktér celé kauzy Lukáš Bauer.

Článek

"Osobně mám pocit, že si na FIS přejí, aby Tour zůstala uzavřenou záležitostí. Doufám, že svaz bude dál hájit práva českých závodníků a nebudu muset bojovat na vlastní pěst," prohlásil Bauer v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz. "V současné chvíli to ale moc neprožívám, připravuji se na pokračování Světového poháru v Estonsku," dodal vedoucí muž Světového poháru.

"Dostali jsme z FIS dopis, v němž komise běžeckého úseku vyslovuje k našemu odvolání negativní stanovisko a tvrdí, že nemáme na nic nárok," potvrzuje Šťovíček přijetí zamítavého stanoviska FIS a neskrývá překvapení. "Celé je to podivné, protože dopis komise odeslala dřív, než od nás dostala kompletní podklady. Náš protest jsme odeslali v pátek, ale veškeré přílohy jsme zasílali až v pondělí kurýrem," tvrdí.

"Na FIS to nemohli stačit prostudovat a posoudit, i z reakce v zamítavém dopise je vidět, že některé argumenty nepochopili. Celé to na mě dělá dojem, že se to snaží běžecký úsek smést ze stolu, aby se to nedostalo k Radě FIS, k níž jsme naše odvolání směřovali," pokračuje advokát lyžařského svazu.

Bauer přišel o body i peníze

A jaké tedy budou další kroky svazu? "Zamítavé stanovisko nám otevřelo druhou možnost obrany. Kromě odvolání k Radě FIS se můžeme odvolat i na soud FIS, který podobné záležitosti řeší. Zatím nevíme, kterou cestou se dáme, pracujeme na tom. Ale s největší pravděpodobností využijeme obě cesty," uzavřel Šťovíček.

FIS v průběhu Tour změnila výklad pravidel a oproti původnímu znění v závodech nevyhrál závodník, který dojel do cíle etapy na prvním místě, ale ten s nejlepším časem. Bauer - pozdější celkový vítěz seriálu - tak přišel kvůli pozměněným výsledkům o 82 bodů do Světového poháru a finanční prémii ve výši 7 000 švýcarských franků.

Momentálně má Bauer v čele Světového poháru náskok 209 bodů před Němcem Sommerfeldtem, ale body, o které přišel, mohou hrát na konci seriálu velkou roli. Přehodnocení výsledků se dotklo i Martina Koukala, jenž přišel o jedno druhé místo (30 bodů a 3000 švýcarských franků), a Martina Jakše, který byl připraven o jeden bod do hodnocení SP.

Reklama