Hlavní obsah

Sjezdař Bank: I přes karambol to byla vynikající sezóna

Václav ProcházkaPrávo

Český sjezdař Ondřej Bank si v těchto dnech musí od lyží odpočinout. Uzdravuje se z nepříjemného pádu v tréninku, při kterém si zlomil nohu. Nyní už přemýšlí nad přípravou na olympiádu a věří, že po zranění bude mít ještě větší chuť do lyžování. „Nohu si můžete zlomit kdykoli, přípravu budu volit zase stejnou,“ řekl Právu Bank.

Foto: archiv

Český lyžař Ondřej Bank

Článek

Lyžařská sezóna běží, ale vy po nedávném pádu a zranění při sjezdu v Kitzbühelu máte nucený klid. Nenudíte se?

Trochu jo, ale z nohy mi už vyndali stehy a vše směřuje k větší aktivitě.

Už teď, dva týdny po nehodě?

Mám hřeb skrz holenní kost, fixuje mi ji, bude tam rok, půjde s ním lyžovat. Jinak je noha volná, hýbu kotníkem. Tento týden zkusím sednout na rotoped.

To zní skoro jako zázrak, když máte zlomené dvě kosti…

Lýtkovou dvakrát, ale tu porovnali a nechali být, můžu našlapovat. Zatím vahou dvaceti kilogramů, takže to je relativně příjemné.

Asi opravdu jen relativně...

Vsedě můžu nohu položit na zem, o berlích simuluji krok. Svaly neztratí pohyb. Zatím ale spíš ležím, noha byla modrá, oteklá. Uvidíme, co dál. Vyrazím za doktorem Hospodárem, chci brzy do bazénu, hýbat se v posilovně. Co nejméně ztratit kondici.

Jak bojujete s nudou?

Už jsem to zažil dvakrát s levou nohou. Věděl jsem, co mě čeká. Není to takový šok. Koukám na lyžování v televizi, dělám zábavné věci, upravuji si fotky a videa.

Jak se vám líbila role komentátora v televizi při víkendových závodech žen?

Tušil jsem, že to bude těžké. A bylo. Taky zajímavá zkušenost. A naštěstí jsem neřekl žádné sprosté slovo (úsměv).

Viděl jste už svůj pád na obrazovce?

Bohužel to nikdo netočil.

Dumáte ještě, kde jste při osudném tréninku chyboval?

Sešlo se toho víc, udělal jsem menší špatný pohyb ve špatný čas na špatném místě. Žádná extrémní chyba. Najel jsem asi více vlevo, než byla správná stopa. Let jsem kontroloval, ale byl dlouhý a vysoký. Noha dopad nevydržela.

Kdesi jste se vyjádřil, že pořadatelé nachystali nadmíru náročný sjezd.

Nechci nic na nikoho svádět. Ale bylo vidět, že se to snaží udělat ještě zajímavější, než jaké to už tak je. Cílový skok nebyl ideálně postavený, ale i já chyboval.

Byl jste na stupních v kombinaci a zlepšil jste se ve sjezdu, ale k tomu zlomená noha. Stálo za to se rychlostním disciplínám věnovat víc, třeba i v Chile v létě?

Jasně. Z pohledu zranění to vypadá všelijak, ale byla to dobrá strategie. Nohu si můžete zlomit kdykoli. Přípravu budu zase volit stejnou, posun byl vidět. Když se dostanu na stejnou úroveň se špičkou jako ve slalomu, můžu v kombinaci útočit na nejvyšší příčky a směřovat na olympiádě k medaili. To je můj cíl.

Ani na chvíli vás nenapadlo, že rychlostní disciplíny už zkoušet nebudete?

Měl jsem čas o tom přemýšlet, ale zranit se můžu opravdu kdykoli. A specialisti sjezdaři říkají, že slalom je nebezpečnější než jejich disciplína…

Zima nekončí, ale vy už ji můžete hodnotit…

I přes karambol to byla vynikající sezóna. Forma stoupala, zranění to přerušilo. Naštěstí v takovou dobu, že by neměl být problém se připravit na další olympiádu. A budu víc odpočatý, dostanu ještě větší chuť do lyžování. I to špatný je na něco dobrý.

Kdy se postavíte na lyže?

Určitě ne v době, ve kterou už bych teoreticky mohl. Nebudu spěchat. Začnu, jako bych se normálně připravoval na další zimu. Urychlím spíš svůj první golf v roce, po měsíci a půl budu moci chodit s maximální zátěží, dám si dovolenou u moře.

Doma si vás užijí…

Bydlím u rodičů v Rudě, mamka je ráda, že jsem tu.

Máte čas na přátele, s kterými se jinak v zimě nepotkáte?

Já mám většinu kamarádů kolem lyžování.

Spokojena je tedy alespoň přítelkyně...

Terezka dodělává školu. Můžeme se těšit na moře. A golf.

Reklama