Hlavní obsah

FIS má obavy o mistrovství světa ve sjezdovém lyžování

VAL D'ISERE

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) má obavy ze stavu příprav mistrovství světa v alpských disciplínách, které se bude konat za rok ve Val d'Isere. Ve francouzském zimním středisku je nedostatek ubytovacích kapacit, stále ještě nestojí tiskové středisko a kromě probíhajícího Světového poháru mužů nejsou tratě na šampionát dostatečně vyzkoušeny. Francouzští organizátoři však ujišťují, že šampionát bude připraven včas a na špičkové úrovni.

Článek

"Stále je tu strašně práce, zvlášť s presscentrem. Vždyť ho ještě nezačali stavět," podivil se v pátek v rozhovoru s novináři prezident FIS Gian Franco Kasper. Pořadatelé nicméně na pozdější tiskové konferenci uvedli, že by prostory pro novináře měly být hotovy už v listopadu.

Dalším hrozícím problémem jsou ubytovací kapacity. Šampionát se koná 3. až 15. února v době francouzských školních prázdnin a všechny hotely už na tento termín hlásí plno. Mluvčí MS Michel Giraudy v reakci na obavy FIS uvedl, že pro návštěvníky zbývá ještě spousta místa v penzionech a v soukromí.

Přípravy šampionátu provází neshody

Přípravy šampionátu v alpských disciplínách provázely od začátku neshody mezi členy organizačního výboru, což vedlo četné osobnosti včetně legendy Jeana-Clauda Killyho k odstoupení z funkcí. "Tyhle neustálé hádky jsou pro FIS velkým zklamáním. Ale známe místní mentalitu. Ve Val d'Isere se vždycky hádají, a pak to končí skvělými závody," uvedl na obranu pořadatelů Kasper.

Ve Francii se bude alpské MS konat poprvé od roku 1962, v regionu nezávodilo od olympijských her v Albertville 1992. Kasper uvedl, že přípravy Francouzů bude FIS podrobně monitorovat, přičemž nad Val d'Isere stále visí hrozba "plánu B". "Možnost alternativního řešení se nám vyplácí, protože jsme vytvořili tlak na pořadatele a za poslední rok se tu udělalo spousta práce," dodal šéf lyžařské federace.

Reklama