Hlavní obsah

Sjezd ve Svatém Mořici vyhrála nečekaně s číslem 47 Mazeová

Překvapivou vítězkou rozmary počasí ovlivněného sjezdu Světového poháru ve Svatém Mořici se stala Slovinka Tina Mazeová. Specialistka na točivé disciplíny, jež se na trať spustila až s číslem 47, překonala o 34 setin sekundy čas dosud vedoucí Rakušanky Marie Holausové, jež startovala o několik desítek minut dříve.

Článek

Mazeová si tak naprosto nečekaně připsala první triumf v rychlostní disciplíně v kariéře, dosud zvítězila pětkrát v obřím slalomu. Závody ve Svatém Mořici ovlivnila v některých momentech špatná viditelnost, na niž doplatily neúspěchem favoritky typu Renate Götschlové či Anji Pärsonové.

"Jasně že jsem měla docela štěstí na počasí, ale tohle se prostě v našem sportu občas stává. Jsem strašně šťastná," uvedla Mazeová, jež vyrazila na trať v době, kdy z mlhy začaly prosvítat sluneční paprsky.

Čtyřiadvacetiletá Slovinka tak ve zlepšených podmínkách zkazila radost Holausové, která už byla oslavována jako první rakouská vítězka ve sjezdu v této sezoně. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Brixenu málem navázala na svůj nečekaný triumf z lednového super-G v Cortině d'Ampezzo, kde si připsala premiérové vítězství v kariéře. "To je prostě lyžování, nemůžete se cítit vítězkou už po odjeté elitní třicítce," prohlásila smířeně Rakušanka.

Senzací bylo třetí místo šestnáctileté sjezdařky Gutové

Zřejmě největší senzací sobotního závodu však bylo třetí místo teprve šestnáctileté domácí sjezdařky Lary Gutové, jež startovala s číslem 32. Mladá Švýcarka vedla na všech mezičasech a o šokující vítězství ji možná připravil pád na závěrečném skoku, po němž doklouzala do cíle se ztrátou pouhé setiny sekundy za Holausovou. "Tohle byl můj teprve čtvrtý závod Světového poháru a hned stupně vítězů. Asi si ještě neuvědomuju, co to vlastně znamená," radovala se Gutová.

Čtvrté místo s odstupem pouhých tří setin na Gutovou zbylo na vítězku obou tréninků Emily Brydonovou z Kanady. Nejlepší sjezdařka sezony Lindsey Vonnová, jež vyhrála v královské disciplíně tři z šesti závodů, se spolu s Rakušankou Elisabeth Görglovou dělila o páté místo.

Vonnová nicméně mohla být ráda, že vůbec závod dokončila. Při jedné z chyb ji od pádu uchránily pouze její zkušenosti a technika. Díky pátému místu se jí tak podařilo mírně snížit náskok Rakušanky Nicole Hospové v čele celkového pořadí SP. Majitelka křišťálového glóbu z minulé sezóny v sobotu skončila na děleném 14. místě a před Američankou vede o 99 bodů.

V neděli je ve Svatém Mořici na programu superobří slalom.

Výsledky - sjezd:
1. Mazeová (Slovin.) 1:44,38, 2. Holausová (Rak.) -0,34, 3. Gutová (Švýc.) -0,35, 4. Brydonová (Kan.) -0,38, 5. Görglová (Rak.) a Vonnová (USA) obě -0,42, 7. Suterová (Švýc.) -0,54, 8. Marchandová-Arvierová (Fr.) a Stufferová (It.) obě -0,73, 10. Dumermuthová (Švýc.) -0,88.
Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 10 závodů): 1. Vonnová 475 b., 2. Götschlová (Rak.) 273, 3. Janyková (Kan.) 264, 4. Pärsonová (Švéd.) 229, 5. Holausová 199, 6. Vanderbeeková (Kan.) 192.
Průběžné pořadí SP (po 23 z 38 závodů): 1. Hospová (Rak.) 917 b., 2. Vonnová 818, 3. Marlies Schildová (Rak.) 759, 4. Rieschová (Něm.) 745, 5. Mancusová (USA) 709, 6. Görglová 696, ...14. Záhrobská 387, 82. Kurfürstová (obě ČR) 28.

Reklama