Hlavní obsah

Pořadatelé SP v Liberci hledají sníh vysoko v horách

LIBEREC

Liberečtí pořadatelé jezdí po Jizerských horách a Krkonoších a hledají místa, odkud by se dal vozit sníh na běžecké tratě do Vesce. Tam se mají již za deset dní uskutečnit závody Světových pohárů v severské kombinaci a v běhu na lyžích, na okruzích však kvůli dlouhotrvající oblevě nezůstal žádný sníh.

Článek

"Vysoko v horách jsou ještě plochy, kde kvalitní sníh vydržel. Zajímáme se například o krkonošské Mísečky nebo o Smědavu a Jizerku v Jizerských horách," řekl ČTK mluvčí organizátorů Zdeněk Soudný.

Pořadatelé by sníh dopravovali na tratě do Vesce nákladními auty. Z Míseček je však do Liberce zhruba 60 kilometrů. Jeden vůz doveze průměrně kolem šesti metrů krychlových sněhu, největší auta pak až 10 metrů krychlových. Na přípravu 3,75 kilometru dlouhého okruhu potřebují technici přibližně 9000 metrů krychlových sněhu.

Sníh z Jizerských hor zachránil před třemi ve Vesci Světový pohár v severské kombinaci. Nákladní auta ho v polovině ledna dovážela z Hrabětic a Josefova Dolu. Pořadatelům SP se navzdory oblevě podařilo vytvořit okruh dlouhý 1,75 kilometru. "Z Jizerských hor jezdily tatrovky se šesti metry krychlovými sněhu, ale i ještě větší nákladní auta MAN, kam se vešlo osm až deset metrů krychlových. V Bedřichově a v Josefově Dole se otočily stovky vozů," připomněl bývalý manažer veseckého areálu Jakub Vodrážka.

Doprava sněhu z Hrabětic a Josefova Dolu stála v roce 2005 přes dva milióny korun. Mísečky, Smědava nebo Jizerka však leží od Liberce mnohem dál a na okruh dlouhý 3,75 kilometru by nyní pořadatelé SP museli přivézt dvakrát více sněhu než jejich kolegové před třemi lety. Rozpočet závodů by výrazně stoupl. Kolik peněz se zatím podařilo na SP v Liberci získat, oznámí Soudný v úterý odpoledne.

Liberecký primátor Jiří Kittner ČTK v pondělí řekl, že přesný rozpočet na SP nezná. "Moc peněz v něm ale ještě nedávno nebylo," uvedl Kittner.

Reklama

Související témata: