Hlavní obsah

ME biatlonistů v Novém Městě bude mít rekordní účast

PRAHA

Rekordní počet závodníků z 35 zemí bude startovat na evropském šampionátu v biatlonu, který se uskuteční od 20. do 24. února v Novém Městě na Moravě. Mistrovství se uskuteční i přes problémy s počasím.

Článek

"Šampionát musíme udělat za každou cenu, i kdybychom sníh museli vozit ze zimních stadionů," uvedl šéf organizačního výboru Jiří Hamza na úterní tiskové konferenci. "Není to otázka peněz, šli bychom i do minusu, ale otázka lidských zdrojů a ty máme dostatečné," prohlásil.

"Po Tour de Ski vše vypadalo výborně, ale déšť z osmdesáticentimetrové vrstvy sněhu hodně ubral. Už se nám ale podařilo dostříkat na stadiónu nový sníh, a protože se má ochladit, počítáme s tím, že ještě nějaký sníh připravíme," uvedl ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Nové Město hostí mistrovství Evropy poprvé. Běžecký areál doznal změn a byla v něm vybudována střelnice. "Bývá zde dobrá divácká kulisa a věříme, že lidi přijdou i na biatlon," řekl Hamza. Šampionát má být i přípravou na mistrovství světa, které chtějí na Vysočině pořádat. "V závěru roku se uskuteční v Praze kongres IBU, kde se bude rozhodovat o pořadatelích MS v letech 2012 a 2013. O ně se budeme ucházet," uvedl Hamza.

Nové Město bude mít silné konkurenty. Pro rok 2012 chce šampionát i německý Ruhpolding a rok nato Oslo.

Startovat bude i Brazilec

Evropský šampionát naváže na mistrovství světa ve švédském Östersundu. "Přesto je zájem o šampionát veliký, možná i proto, že závodníci, kteří měli omezenou účast ve Světovém poháru, se zde mohou prezentovat," řekl Jakeš. Podle něj je nyní přihlášeno 95 mužů a 75 juniorů, 65 žen a 60 juniorek. Každá země může nasadit do každé disciplíny maximálně čtyři závodníky. Vzhledem k tomu, že jde o otevřené mistrovství Evropy, mohou na něm startovat i závodníci z jiných kontinentů. "Máme přihlášky z Kanady, USA, ale i z Austrálie a možná bude na startu i Brazilec," doplnil Jakeš.

Český tým by se měl představit v nejsilnějším složení. Jediným jistým účastníkem je zatím Tomáš Holubec, který nebude startovat na MS a jeho prioritou je evropský šampionát. Diváci se mohou těšit i na medailistu z loňského mistrovství světa Michala Šlesingra.

"Velkým tahákem pro diváky bude norská reprezentace v čele s Larsem Bergerem, přihlášen je i medailista z olympijských her a MS Tomáš Sikora z Polska," uvedl předseda biatlonového svazu Václav Fiřtík.

Reklama

Související témata: