Hlavní obsah

Bauer neodlétal do Estonska fit, flintu do žita ale neháže

PRAHA

Až ve středu večer po finální sérii lékařských prohlídek dostal Lukáš Bauer svolení k odjezdu do estonského Otepää, kde jej v sobotu čeká další díl bojů o celkové prvenství ve Světovém poháru. Lídr seriálu v minulých dnech bojoval s virózou, po absenci v kanadském Canmore ale nechtěl o vynechání dalšího závodu ani slyšet. „To už by nebylo dobré,“ prohlásil ve čtvrtek před odletem do Pobaltí.

Článek

Bauera po triumfálním vítězství na Tour de Ski zradilo zdraví a na začátku ledna musel brát týden antibiotika. Pak sice absolvoval úspěšnou dvoutýdenní přípravu na Horních Mísečkách, v posledních dnech se ale musel opět vyrovnávat s náznaky virózy. „Nebylo to vůbec ideální. Měl jsem ladit formu a místo toho jsem se radil s doktorem Koldovským, jestli vůbec můžu na lyže. Bylo to na hraně, člověk se mohl pohybovat, ale nemohl dělat stoprocentně to, co by chtěl. Poslední dva tréninky už ale byly opět dobré a ve středu večer padlo finální rozhodnutí, že mohu odjet. Hlavním hlediskem bylo, aby se můj stav opět nezhoršil. Takže to na devadesát procent přežiju,“ prohlásil český reprezentant se smíchem pro Sport.cz a ČTK.

Na Otepää má dobré vzpomínky, před dvěma lety si tam na své oblíbené klasické patnáctce dojel pro druhé místo. Nakonec ale odlétal s vědomím, že zopakování úspěšného vystoupení leží v oblasti teorie. „Stupně vítězů, o které jsem chtěl bojovat, jsou o kousek vzdálenější, nehážu ale flintu do žita. Doufám, že i přes poslední problémy získám nějaké body a vrátím se jako lídr,“ líčil.

Na pražském letišti se stihl pozdravit i se svým krušnohorským sousedem, německým reprezentantem René Sommerfeldtem, který z Oberviesenthalu létá raději přes české hlavní město než přes Berlín, kam to má dvakrát tak daleko. Právě Sommerfeldt je momentálně největším Bauerovým soupeřem, na druhém místě průběžného pořadí SP ztrácí 209 bodů.

Doufá, že v Liberci nebude jen sprint

Podle Bauerových informací jsou tratě v Estonsku připravené a organizátoři se nedostali do kritické situace, která je např. v Liberci, kde má SP pokračovat příští víkend. „Měl by být připravený pětikilometrový okruh. V Otepää umějí udělat parádní závody, i když okolo není po sněhu ani památky,“ ocenil stříbrný olympijský medailista estonské pořadatele.

Třicetiletý závodník z Božího Daru věří, že i v Liberci se nakonec pojede. „Na to, že by se vůbec nejelo, nemyslím. Závody v Liberci jsou pro mě druhým vrcholem sezóny a doufám, že pořadatelé dokáží trať připravit,“ řekl. Smířený je i s tím, že pokud bude okruh připravený, tak jen v základní, 2,5 km dlouhé podobě. "Samozřejmě, že bych raději závodil na trati pro MS, to ale nebude možné. Generálka před MS ale není tak důležitá pro závodníky, jako pro pořadatele. Je potřeba ověřit, zda všechno šlape, a případné chyby odstranit ještě před šampionátem,“ prohlásil.

Kvůli potížím se sněhem je však osud libereckých závodů stále ve hvězdách a vedoucí závodník SP se modlí, aby nakonec na programu nezbyl jen neoblíbený sprint. „Pokud by se jel pouze sprint jednotlivců, tak ten bych určitě vypustil. Pokud zůstane u původního plánu a pojede se sprint dvojic, tak ten pojedu. Doufám, že se pojede i distanční závod, i když by mi paradoxně pomohlo, kdyby jeden závod z kalendáře vypadl a konkurence by přišla o možnost získat body,“ uzavřel s úsměvem. Rozhodnutí o konání závodů v Liberci padne ve čtvrtek večer a o formátu závodů chtějí organizátoři rozhodnout v pondělí. Již nyní je jasné, že se ve Vesci nepojede plánovaný skiatlon.

Reklama

Související témata: