Hlavní obsah

Matura: Skoky teď netáhnou, chybí nám postava typu Jandy

LIBEREC

Obavy, že můstek na Ještědu zavalí tisíce fanoušků, se při pátečním závodu Světového poháru ve skocích na lyžích v Liberci nepotvrdily. Dvěma soutěžním kolům přihlíželo jen něco přes dva tisíce diváků, z nichž většinu podle očekávání tvořili polští příznivci Adama Malysze. „I ta hrstka českých fanoušků ale byla slyšet,“ těšilo nejlepšího českého skokana pátečního závodu Jana Maturu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Jan Matura

Článek

Matura si na „domácím“ můstku doskočil pro patnácté místo, které si zajistil především povedeným druhým skokem dlouhým 127,5 metru. „Dopoledne jsem cítil tlak, nedařilo se mi podle představ. Ale večer to sedlo, jsem rád, že to tak dopadlo. Můstek byl výborně připravený, podmínky byly vynikající. Předpověď je pozitivní, věřím, že i sobotní závod proběhne bez problémů,“ prohlásil po skončení závodu.

Malý počet diváků osmadvacetiletého závodníka příliš nepřekvapil. „Dalo se čekat, že přijde víc polských fanoušků, ale i ta hrstka českých fanoušků byla slyšet. Momentálně nám bohužel chybí postava typu Jakuba Jandy, která by vyhrávala a tím přilákala fanoušky. Musíme se snažit podávat co nejlepší výkony,“ doplnil Matura. Janda se v páteční kvalifikaci nevešel do padesátky startujících a na velkém můstku se představil pouze v roli předskokana.

Mazoch se s dědou neradil

Povedený večer prožil Jiří Mazoch. Mladší bratr Jana Mazocha si odbyl premiéru v elitním seriálu a hned dosáhl na body. V sobotu se navíc poprvé zaskáče po boku svého bratra. „Jsem hodně rád, že jsem dosáhl na body. Skvělé by bylo, kdyby se nám podařilo proklouznout do elitní třicítky i zítra s Honzou. Ještě jsme se ale o závodu nebavili, nebyl čas. Ani s dědou jsem to ještě nestačil probrat,“ přiznal vnuk olympijského vítěze z Grenoblu 1968 Jiřího Rašky.

Pozici momentální české jedničky se v pátek nepodařilo naplnit Romanu Koudelkovi, který v konečném pořadí skončil o dvě místa za Maturou. „V kvalifikaci jsem byl hodně nervózní, ani večer jsem nebyl úplně klidný, i když to bylo lepší. Asi  jsem večer malinko myslel na to, že jsem doma, a možná to můj výkon trochu ovlivnilo. Vybral jsem si svou porci smůly, snad budu mít zítra větší štěstí,“ líčil po závodu osmnáctiletý skokan.

Skokanskou generálku před světovým šampionátem, který bude Liberec hostit příští rok, uzavře na velkém můstku sobotní závod. První kolo večerního závodu začíná v 16 hodin.

Reklama

Související témata: