Hlavní obsah

Nočního mrazu se vesecký okruh pro SP znovu nedočkal

LIBEREC

Počasí v Liberci zklamalo již druhou noc po sobě pořadatele Světových pohárů v běhu na lyžích a v severské kombinaci. Navzdory předpovědi meteorologů neklesly teploty v noci na sobotu pod nulu a nedal se spustit zasněžovací systém. Kolem tratí ve Vesci stojí připravených 25 sněžných děl a tři tyče, v noci však byly plus tři stupně Celsia. ČTK to řekl správce běžeckého areálu Martin Cívka.

Článek

Závody ve Vesci se konají od 15. do 17. února a pořadatelé tam začali v pátek navážet sníh nákladními auty z Jizerských hor. "Během soboty jich přijede asi 100 a podobně i v neděli. Tratě chceme mít pod sněhem nejpozději v úterý," uvedl Cívka. Na nouzový okruh o délce 2,5 kilometru potřebují pořadatele SP přibližně 10 000 metrů krychlových sněhu.

Auta uvezou deset až dvanáct metrů krychlových sněhu a některá dokonce 25 metrů krychlových sněhu. Berou ho z Jizerských hor od osady Jizerka, z okolí přehrady Souš a od úpravny vody v Bedřichově. "Sníh je starý a tvrdý a na trati se musí upravit. Využijeme tři rolby," uvedl Cívka.

Auta sníh sypou na asfaltový okruh. Asi třísetmetrový úsek plánované trati vede po hlíně. Technici ji pokryjí geotextilií a teprve na ni přijde sníh. "Počasí nám situaci komplikuje. Technický sníh by nám pomohl ke kvalitnější přípravě okruhu," řekla Cívka.

Zasněžovací zařízení ve Vesci patří k nejmodernějším na světě, ale k výrobě technického sněhu potřebuje teplotu alespoň minus dva stupně a nízkou vlhkost vzduchu. "Předpověď počasí pro noc na neděli je podobná, jako byla pro noc na dnešek. Snad už mrazy opravdu přijdou," podotkl Cívka.

Reklama

Související témata: