Hlavní obsah

Bauer: V závěru jsem hodně bojoval s bolestí, krize ale nepřišla

Famózní návrat do bílé stopy předvedl Lukáš Bauer při sobotním závodu Světového poháru v estonském Otepää. Český běžec nenašel přemožitele na patnáctikilometrové trati klasickou technikou a podtrhl tak své průběžné vedení v pořadí seriálu. "Pohled na pořadí mě těší, ale nijak to neřeším. Teď mám v hlavě především závody v Liberci," prohlásil Bauer v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Po zdravotních komplikacích, s nimiž jste se vyrovnával ještě tento týden, překvapil triumf v Otepää asi i vás samotného, že?

Do Estonska jsem neodlétal úplně v pohodě, i když poslední dva tréninky v Čechách byly dobré a trenér Petrásek byl velmi spokojen. Přesto jsem jel do Otepää hlavně s cílem absolvovat závod, abych se před Světovým pohárem v Liberci vyzávodil. Už po včerejším tréninku v Estonsku byl ale kouč extrémně spokojený, což mi dávalo naději na slušné umístění.

Ve čtvrtek jste před odletem s nadsázkou říkal, že na 90 procent závod přežijete, a nakonec jste byl nejrychlejší na všech mezičasech. Procházka růžovým sadem to ale asi nebyla...

Závod mě stál hodně sil, ale výraznou krizi jsem na trati neměl. Udržoval jsem náskok kolem čtrnácti sekund, v jednu chvíli jsem vedl i o víc než dvacet sekund. V závěru jsem ale opět trochu ztratil, to už jsem hodně bojoval s bolestí.

Organizátoři závodů v Liberci v těchto dnech navážejí na trať sníh z Jizerských hor a doslova a do písmene bojují o to, aby se podnik vůbec konal. Jak se s teplým počasím vyrovnali pořadatelé v Estonsku?

Sníh byl velmi mokrý. Místy byla trať hodně špinavá, místy byly ve stopě kaluže, někde byla místo sněhu jen břečka. Organizátoři si ale zaslouží pochvalu, za daných podmínek byla trať výborně připravená.

Servismani ale měli asi napilno, že?

Podobně jako už mnohokrát v minulosti mají na mém triumfu lví podíl. Odvedli skvělou práci, mázu trefili ideálně.

Pomohl k vítězství tradiční grogový rituál se servisním týmem?

To jsem si nemohl nechat ujít. Jen s tím rozdílem, že tentokrát jsem si nenechal udělat „dětský“ grog, ale klasický silný. Možná i to sehrálo roli, i když se příště asi vrátím zase k tomu slabšímu. (smích)

V Estonsku se příliš nedařilo vašim největším konkurentům, Němec Sommerfeldt doběhl až sedmnáctý, Nor Hetland nebodoval vůbec a váš náskok v průběžném pořadí Světového poháru narostl na 295 bodů...

Pohled na pořadí mě těší, ale nijak to neřeším. Teď mám v hlavě především závody v Liberci, které pro mě představují po Tour de Ski druhý vrchol sezóny. Na zisk křišťálového glóbu se začnu naplno soustředit až po závodech ve Vesci.

Reklama

Související témata: