Hlavní obsah

Ve Vesci je všechen sníh pro SP, pořadatelé stále čelí kritice

Pořadatelé víkendových Světových pohárů v běhu na lyžích a v severské kombinaci v Liberci již dopravili z Jizerských hor do sportovního areálu ve Vesci všechen sníh, který potřebují k přípravě závodního okruhu. Z Jizerských hor ho tam převezlo několik set nákladních aut. Kvůli převážení sněhu do Vesce však pořadatelé stále čelí kritice ekologů, obyvatel hor nebo starosty Desné v Jizerských horách Marka Pietera, kudy těžké vozy jezdily.

Foto: Ondřej Duda

Odebraný sníh, který organizátoři SP v Liberci dováželi z Jizerských hor.

Článek

Pořadatelé brali sníh nejen z parkovišť, silnic a lesních cest, ale také z louky v osadě Jizerka v druhé zóně chráněné krajinné oblasti (CHKO). Podle ekologů porušili zákon o ochraně přírody. Hrozí jim pokuta až dva milióny korun. "Najíždění nákladních aut a nakladačů na chráněné území je v rozporu se zákonem a proti odvážení sněhu z louky na Jizerce vystoupila správa CHKO správně. Pořadatele SP navíc předem upozornila, co smí a nesmí v Jizerských horách dělat," řekl ČTK náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Sníh z Jizerských hor odvážely pro pořadatele firmy Stavby silnic a železnic a APB Plzeň. Za svou práci dostanou reklamu přímo na sportovištích při Světových pohárech a v propagačních materiálech. "Odhadem jsme do Vesce přepravili 4000 metrů krychlových sněhu přibližně na 150 nákladních vozech. Jak dlouhý okruh uděláme, není ještě jisté. Počítáme s 1,75 až 2,5 kilometru," řekl Soudný.

Pořadatelé SP tvrdili, že sníh z louky na Jizerce přesouvala k silnici rolba Jizerské o.p.s. Ještě v pondělí však na ploše s vybraným sněhem stál nakladač společnosti APB. "Upozorňovali jsme firmy, že s technikou smějí na Jizerce jen na parkoviště. Jestli nakladač najel skutečně na louku, je na vině řidič," řekl ČTK mluvčí SP Zdeněk Soudný.

Rekreačním lyžařům vadilo také bagrování sněhu z Jizerské magistrály na uzavřené silnici Smědava - Souš. Pořadatelům SP povolil odvážení sněhu z upravené běžecké trati předseda správní rady Jizerské o.p.s. Josef Ibehej.

"Sníh jsme vzali pouze z magistrály u Smědavy," prohlásil Soudný. Pořadatelé se ale pokoušeli získat sníh z magistrály také na uzavřené silnici Smědava - Souš u soušské přehrady. "V sobotu naši městští policisté a hrázný z přehrady nedovolili najet těžké technice na soušskou silnici. Zabránili tak odvozu sněhu a ohrožení soušské přehrady, důležitého zdroje pitné vody," upozornil starosta Desné v Jizerských horách Marek Pieter.

Firma, které těžká technika patřila, tvrdila, že má odebírání sněhu u soušské přehrady povolené. Povodí Labe ale nic nevědělo, dodal starosta. "Neradi bychom se někdy v budoucnu dočkali toho, aby se kvůli myšlence na uspořádání Rallye Paříž - Dakar v Čechách přivážel písek nejenom z pouště, ale třeba i z pískovišť," podotkl Pieter.

Pořadatelé SP dovezli do Vesce sníh z parkovišť a z okolí silnic. Na vršek tratí ale potřebují čistý sníh bez příměsí a dovezli ho právě z louky na Jizerce. Další získali legálně z lesní cesty mezi Polubným a Jizerkou. "Odvážení sněhu jsme jim povolili. Zpevněnou cestu, pokrytou asi 25 centimetry sněhu, nevyužívají lyžaři a při nabírání a odvážení sněhu tam nehrozí poškození lesa. Nákladní auta sníh vozila do Liberce v noci, aby neblokovala turisticky frekventovanou silnici z Polubného do Jizerky," konstatoval ředitel Lesů České republiky v Libereckém kraji Ludvík Řičář.

Reklama

Související témata: