Hlavní obsah

Bursík nepojede na SP do Liberce kvůli porušení zákona

PRAHA/LIBEREC

Odvoz sněhu z Jizerských hor do sportovního areálu v libereckém Vesci, který vyvolal spor mezi ochránci přírody z CHKO Jizerské hory a pořadateli Světového poháru, má další pokračování. Svou účast na závodech SP v severské kombinaci a běhu na lyžích odřekl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Foto: Ivo Dubský

Lyžařská magistrála v úseku Smědava - Kasárenská, odkud brali organizátoři SP sníh na trať ve Vesci

Článek

„Pořadatelé se rozhodli řešit nedostatek sněhu ve Vesci za cenu porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a poničení přírody Jizerských hor. S tím z principu nemohu souhlasit. Těšil jsem se, že uvidím na vlastní oči výkon Lukáše Bauera a dalších sportovců světové špičky. Neuvidím,“ uvedl Bursík.

Jablkem sváru je masivní odvoz sněhu nejenom z osady Jizerka ale i části Jizerské magistrály, za který nyní pořadatelům hrozí ve správním řízení až dvoumiliónová pokuta. Zatímco se pořadatelé SP hájí tím, že měli ústní dohodu s ředitelem CHKO Jizerské hory Jiřím Huškem, ekologové to popírají a upozorňují na fakt, že takové povolení musí vydat vláda. „Organizační výbor Světového poháru by měl být citlivější k ochraně přírody a krajiny. Mrzí mě to o to víc, že v čele výboru stojí tak skvělá lyžařka, jakou je bezpochyby Kateřina Neumannová,“ dodal Bursík.

Mluvčí Organizačního výboru MS 2009 v Liberci a pořadatelů SP Zdeněk Soudný Právu řekl, že je neúčast ministra životního prostředí velice mrzí. „Jsme ale přesvědčeni, že jsme zákon neporušili,“ uvedl k tom. Zároveň dodal, že jim po středečním jednání vedení Lesů ČR v Libereckém kraji vymezilo lokality, odkud mohou sníh v případě potřeby bez problémů odvézt. „V noci ale teploty klesly a mohli jsme zasněžovat a věřím, že vzhledem k vývoji počasí budeme zasněžovat dál,“ uzavřel Soudný.

Reklama