Hlavní obsah

Kraus si dva roky před OH dokázal, že i v zámoří umí vyhrávat

PRAHA

Do olympiády v kanadském Vancouveru sice ještě zbývají dva roky, ale skikrosař Tomáš Kraus už nyní sbírá cenné informace a má radost z každého kvalitního výsledku v zámoří. I proto ho navýsost potěšilo víkendové vítězství v závodu seriálu Jeep King of the Mountains ve Squaw Valley. Kraus se po několika týdnech vrátil v úterý domů, kde se chce týden věnovat své rodině včetně pětitýdenní dcery Lucie.

Článek

Ve Squaw Valley se dvojnásobný mistr světa a jasně první muž průběžného pořadí SP dočkal letošního premiérového vítězství na americkém kontinentu. "Potřeboval jsem soupeřům ukázat, že to i v Americe umím," řekl Kraus na tiskové konferenci. Před tím totiž skončil šestý na X-Games a pátý ve Světovém poháru v Deer Valley. Přitom letos v Evropě už závod SP třikrát vyhrál. "Takže do olympiády to snad bude v pořádku i v zámoří," věřil.

Skikros je novou olympijskou disciplínou a Kraus se snaží zjistit do nejvíc o středisku Cypress Mountains, kde se v roce 2010 pojede o olympijské zlato. "Měla by se ta trať blížit evropskému stylu s mnoha zatáčkami, ale asi to bude trochu delší," tlumočil poznatky. "Ale snad mi nekecali," usmál se Kraus.

Trať probíral s Hayerem

Debatoval o tom i se svým bývalým parťákem v reprezentaci, velkým kamarádem a nyní Kanaďanem Stanleym Hayerem. "Jsou věci, které jsou závodní a které se ani mezi kamarády neříkají. Je logické, že chtějí využít domácí prostředí," prohlásil s tím, že i Hayer nyní jako Kanaďan zřejmě neprozradil všechny detaily. Do Kanady odešel před letošní sezónou.

Hned v prvním závodu Světového poháru si letos lehce poranil úpon na palci, který mu loni lékaři operovali. Ortéza ho však nelimituje, ba naopak. "Dobře se mi s ní startuje, asi si ji nechám dát i na druhou ruku," žertoval. "A navíc jsem se v Americe trochu naučil anglicky a naučil jsem se tam dobře jíst," vtipkoval v dobrém rozmaru.

Vážnější je jeho spolupráce s týmem Salomon, který mu v zámoří pomohl i se servismanem, jehož dlouhá léta hledal. "Je to výborný týpek," chválil muže, který zapadl do mozaiky dlouhodobé přípravy na olympiádu. "Dostal jsem se do dobré společnosti," cenil si. Přitom o svoje nejrychlejší lyže málem přišel, když je letecká společnost pár dní postrádala.

Vím jak někoho vystrčit z trati

Na X-games skončil šestý po finálové kolizi na vedoucím místě s Casey Pucketem. "Už několikrát mě sundal, asi to není náhoda," všiml si Kraus. "V televizi prý i mluvil o tom, že ví, jak na to, když je potřeba někoho vystrčit z trati. To mi přijde blbý, to se nedělá, je to nebezpečné," povídal český skikrosař. V coloradském Aspenu se totiž zranila trojice lyžařů týmu Salomon - Francouz Enak Gavaggio si zlomil obratel, Fin Juha Haukkala kyčel a Rakušanka Karin Huttaryová pánev.

Nyní si prý týden od skikrosu odpočine, chce se věnovat rodině. Přesto se o víkendu pojede podívat na Šumavu, kde se na Špičáku, dějišti Světového poháru ve skikrosu 28. února, pojede o víkendu jeden ze závodů Českého poháru. Další týden se vydá do Španělska na závod SP do Sierra Nevady.

V čele Světového poháru má Kraus náskok 131 bodů a počítá s tím, že pokud bude jistým celkovým vítězem seriálu už před jeho finále v polovině března, do Bormia nepojede a dá přednost finále zámořské série Jeep King of the Mountains. Každého startu v zámoří si totiž cení. "Tam vyhrát, to by byl dost dobrý krok k olympiádě," dodal.

Reklama