Hlavní obsah

Biatlonistky kvůli silnému větru závod na 15 km nepoběží

Závod biatlonistek na 15 kilometrů na mistrovství světa v Östersundu ve středu musel být kvůli silnému větru zrušen. Komise rozhodčích shledala, že podmínky ve švédském dějišti šampionátu neumožňují zorganizování spravedlivého závodu, a tak souboj o medaile na nejdelší ženské trati přeložila.

Článek

Biatlonistky by se nyní měly o titul utkat ve čtvrtek se startem ve 14:05, závod mužů na 20 kilometrů se potom uskuteční podle plánu od 17:20.

Östersundem se dopoledne přehnala větrná smršť a trať dnešního plánovaného závodu musela být uzavřena, protože na ni napadaly polámané stromy. Zrušen byl proto také trénink mužů.

Vítr dosahoval přes den až síly orkánu. Navečer se sice měl podle předpovědí meteorologů utišit, jury nicméně nakonec z bezpečnostních důvodů závod přeložila. "Podmínky jsou příliš špatné," oznámil zhruba hodinu před plánovaným startem ředitel závodů Franz Berger.

Rozmary počasí znemožnily v biatlonovém areálu i středeční návštěvu švédského krále Karla XVI. Gustafa. Panovník se chystal na střelnici procvičit svoji mušku i protáhnout tělo v běžecké stopě pod vedením švédského reprezentačního trenéra Wolfganga Pichlera.

Větrná bouře naposledy znemožnila významný závod při olympijských hrách v Naganu před deseti lety, kdy musel být přerušen už rozběhnutý sprint. Na MS naposledy před čtyřmi lety způsobila jednodenní odložení vytrvalostního závodu mužů v Oberhofu mlha.

Reklama

Související témata: