Hlavní obsah

Běžecké tratě v Liberci získávají kontury, snad bude stačit sníh

LIBEREC

Tři rolby rozhrnují v pošmourném středečním odpoledni sníh navezený do běžeckého areálu ve Vesci, budoucí trať pro závody Světového poháru běžců na lyžích a sdruženářů, které se mají tento víkend v Liberci odehrát, má ale k ideálu hodně daleko. Na mnoha místech tratě ještě není sníh vůbec, jinde hnědošedý násep nepřipomíná ani za mák místo konání vrcholné světové soutěže. První běžci přitom mají na trať vyrazit už v pátek odpoledne.

Článek

Hromady špinavého sněhu, které pořadatelé navezli do bílou pokrývkou netknutého Vesce z Jizerských hor, kontrastují s místy pokrytými několika centimetry technického sněhu. Ten ale díky poklesu teplot mohli pořadatelé začít vyrábět až v noci na středu. „Snad ale bude chladno i dnes a děla se rozjedou,“ zadoufal generální sekretář organizačního výboru Jaroslav Honců při pohledu skrz prosklenou stěnu hlavní budovy v areálu ve Vesci, kde rolby upravovaly prostor startu a cíle.

Dovoz sněhu do areálu pokračoval ještě ve středu odpoledne, ve čtvrtek už náklaďáky jezdit nebudou. Mezi pracovníky areálu, z nichž většinu tvoří dobrovolníci ze všech koutů republiky, se navečer nese poplašná zpráva: další dovoz sněhu je zakázán! Podle Honců je ale ukončení dodávek „bílého zlata“ plánované. „Zítra musíme zavézt celou plochu tratě sněhem, který máme k dispozici. Pomocí děl na to pak dáme pěknou bílou čepici,“ nepřestává být optimistou.

Organizátoři původně počítali, že na náhradní 2,5 kilometrový okruh bude potřeba 10 000 kubíků sněhu. V úterý mluvčí OV potvrdil dovoz 4000 kubíků. Bude méně než polovina plánovaného objemu stačit? „Samozřejmě, že bychom potřebovali dvakrát tolik,“ krčí rameny Honců. „Musíme si ale prostě vystačit s tím, co máme,“ dodává vzápětí.

Na trénink v areálu musejí závodníci zapomenout

Podle regulí Mezinárodní lyžařské federace (FIS) musí organizátoři připravit tratě o minimální šíři 6 metrů. O délce okruhu zatím ještě není jasno, ale v tomto ohledu mají pořadatelé poměrně volnou ruku a hlavně podporu FIS. „Byl tu na inspekci šéf úseku severské kombinace Ulrich Wehling a říkal, že mu stačí 1,5 kilometru,“ vypráví s trpkým úsměvem Honců.

Současné liberecké problémy ale nepovažuje za nijak mimořádné. „V devadesátém roce ve Val di Fiemme bylo takové teplo, že jsme podél tratí chodili v trenýrkách. Pořadatelé přes noc zavezli tratě sněhem, dopoledne se odjely závody a ještě ten den odpoledne všechen sníh roztál,“ připomněl téměř dvacet let staré zkušenosti.

Pořadatelé musejí hotový areál předat v pátek ráno, v poledne odstartuje na Ještědu skokanská část sprinterského závodu v severské kombinaci a ve Vesci skočí sdruženáři do vázání ve tři hodiny odpoledne. Závodní týmy se od začátku týdne stěhují do Liberce, běžecký trénink ale musejí situovat do blízkého Bedřichova. Čeští běžci na lyžích se připravují v Harrachově.

Reklama

Související témata: