Hlavní obsah

Běžci trénovali na kamení, organizátory SP v Liberci čeká ještě kus práce

Pavel NovotnýSport.cz

Až do sobotního rána budou pořadatelé závodů Světového poháru v Liberci pracovat na tratích v běžeckém areálu ve Vesci, aby okruh dostal finální podobu. V pátek se trénovalo na trati o délce necelých dvou kilometrů, podle prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové by se díky nočnímu mrazu a umělému zasněžování mohla trať protáhnout k vysněným 2,5 km.

Článek

„Volili jsme kompromis, trať není totožná s tou pro mistrovství světa. Zčásti jsme sníh navezli na asfaltované tratě, na hlíně by odtával,“ uvedla Neumannová na páteční tiskové konferenci. Hektická příprava tratí a teploty kolem nuly, které ještě na začátku nedovolily umělé zasněžování, mají za následek to, že dráha není v ideálním stavu. Závodníkům při tréninku vadily nečistoty, kamínky, nestejná hloubka sněhu.

„Předpověď je slibná, všechna děla pojedou od večera do rána, aby se povrch doladil a problematická místa byla v pořádku,“ slíbila Neumannová. Olympijská vítězka z Turína, která v pátek slaví pětatřicáté narozeniny, nicméně přiznala, že tratě měly být připravené dřív. „Nečekali jsme, že trať budeme dodělávat ještě dnes. Zástupci FIS na to ale byli upozorněni a souhlasili s tím,“ dodala Neumannová.

Trať bude náročná 

I přes úpornou snahu organizátorů se ale servismanům při pohledu na trať ježí vlasy. „Při tréninku ještě nebyla trať ideální, byly znát přechody mezi přivezeným a stříkaným sněhem, do toho kamínky... Doufám, že se podaří ještě trochu nasněžit a sníh se spojí. Pak by trať odpovídala svou kvalitou i obtížností Světovému poháru,“ prohlásil diplomaticky trenér mužské reprezentace Miroslav Petrásek. „K tomu není co dodat,“ doplnil s úsměvem reprezentant Martin Koukal, který se vrací do seriálu po pauze, kterou vyplnil tréninkem.

Lídr Světového poháru Lukáš Bauer po tréninku zul lyže a hned pátral, jaké škody špinavý sníh napáchal na skluznicích. „Podmínky nejsou ideální, problémové partie ale snad budou upraveny. Zatím je na trati množství kamenů, ale to je při naváženém sněhu normální,“ řekl. Na závody se ale těšil. „Sníh je těžký a trať má převýšení. V kombinaci to bude náročná trať,“ líčil vyhlášený dříč.

V areálu ve Vesci se v pátek pouze trénovalo. Plánovaný sprint sdruženářů totiž zhatil příliš silný vítr na můstku na Ještědu. O tom, zda program víkendových závodů nedozná dalších změn bude rozhodnuto na večerním mítinků vedoucích jednotlivých výprav.

Nominace českých reprezentantů pro závody SP
Muži
Mezinárodní skupina Lukáš Bauer, Martin Koukal, Martin Jakš, Milan Šperl, Václav Kupilík. Národní skupina Jiří Magál, Jiří Razým, Dušan Kožíšek, Jan Rykr, Petr Novák
Ženy
Mezinárodní skupina Ivana Janečková, Helena Erbenová, Eliška Hájková, Klára Moravcová, Eva Skalníková. Národní skupina Martina Chrástková.
Plánovaný program závodů v Liberci
Sobota 16. února
09:00 severská kombinace - skok HS 134,
10:15 běh, muži 15 km volnou technikou,
14:00 běh, ženy 10 km volnou technikou,
15:00 severská kombinace - stíhací závod na 15 km.
Neděle 17. února
10:00 severská kombinace - skok HS 134,
10:00 běh - sprint dvojic,
15:15 severská kombinace - sprint na 7,5 km.

Reklama

Související témata: