Hlavní obsah

Bauer nazul na trénink v Liberci lyže „kameňačky“

Odkroužil povinná kolečka a první pozornost věnoval skluznicím svých lyží. Lídr Světového poháru v běhu na lyžích Lukáš Bauer otestoval v pátek spolu s ostatními závodníky tratě v areálu ve Vesci, které ještě odpoledne připomínaly místo vrcholného světového podniku jen vzdáleně. „Je ale strašně jednoduché říct, že je trať připravená špatně. Pořadatelé udělali co mohli,“ říkal český reprezentant.

Článek

Váš servisman Vít Fousek při včerejší inspekci tratě lomil nad kvalitou sněhu rukama. Jaký je váš názor po dnešním tréninku?

Je pravda, že nikde jinde jsem něco podobného neviděl. Špinavý sníh ano, ale to množství kamenů.... Na trati se ale pořád pracuje a je strašně jednoduché říct, že je připravená špatně. Za ten týden, co se tady naváželo, udělali pořadatelé co mohli. Chtělo by to ještě den navíc, aby se sníh spojil a bylo to dobré. Pevně doufám, že v noci bude mrznout a kvalita tratě půjde s pomocí umělého sněhu nahoru.

Organizátoři naváželi sníh částečně na méně náročnou trať pro kolečkové lyže, nakonec se ale závodníci budou muset poprat i s převýšením. Potěšilo vás to?

Určitě. V kombinaci s pomalým sněhem to bude určitě těžký závod.

Okruh, na kterém jste dnes jezdili, neměl ani dva kilometry. Nebude zítřejší závod lidově řečeno o ústa?

Podle propočtu by mohlo být v jednu chvíli na trati osmašedesát závodníků. To se ale stává, že je na trati tlačenice. I před týdnem v Otepää jsem si musel v jednom místě přibrzdit za Italem Checchim, i když normálně bych jel rychleji.

Po tréninku jste sundal lyže a pečlivě je zkoumal. Jak skluznice vypadaly?

Nepoužil jsme ani tréninkové lyže, ale kameňačky, které jsou na tyhle podmínky úplně ideální. (smích) Je jasné, že při takových podmínkách trpí lyže víc než na krásném prašanu. Je to ale podnik Světového poháru a dávají se tady stejné body, jako v kterémkoliv jiném závodě. Pokud chcete uspět, tak si zkrátka musíte vzít to nejlepší, co máte.

Váš servisman každopádně chystá patnáct párů lyží...

Máme připravené varianty na firn i umělý sníh. Uvidíme ráno, podle podmínek se vytestuje asi šest párů. Start je už po desáté hodině a na přípravu většího počtu lyží nebude čas.

Podmínky stejně ale nebudou nejlepší. Máte informace, zda dostane elitní červená skupina přednost na startu?

Nezajímal jsem se o to. V pravidlech bývalo, že červená skupina mívala ty nejlepší podmínky na trati. To ale musí rozhodnout jiní.

Dnes jste jezdili na trati v délce necelých dvou kilometrů. Hovoří se o tom, že sobotní patnáctka bude kratší...

Mně musí mi být jedno, kolik kilometrů pojedu. Chci přidat další body. Spokojený budu za umístění do desátého místa.

Co jste říkal na přehmaty při dovozu sněhu?

Navážení sněhu je naprosto normální, když není normální sníh. Škoda, že došlo k omylům, ale to se stává.

Reklama

Související témata: