Hlavní obsah

Lyžařka Sudová byla druhá v jízdě v boulích v Inawaširu

Lyžařka Nikola Sudová obsadila druhé místo v závodu Světového poháru v jízdě v boulích v japonském Inawaširu. Po svém nejlepším výsledku za poslední dva roky ztrácí v průběžném pořadí SP pouze čtyři body na vedoucí Rakušanku Margaritu Marblerovou.

Foto: Jaroslav Hruška

Česká lyžařka v boulích Nikola Sudová - ilustrační foto

Článek

Sobotní soutěž vyhrála domácí reprezentantka Aiko Uemuraová, která Sudovou předčila o 1,15 bodu. Američanka Emiko Toritová zaostala za pětadvacetiletou českou lyžařkou o pouhou setinu bodu, Marblerová byla čtvrtá. "Daří se mi, výsledky jsou letos dobré, mám z toho dobrý pocit," prohlásila v rozhovoru Sudová, která byla v sezóně nejhůř sedmá.

Vicemistryně světa Sudová dosud vyhrála dva závody SP, oba v Kanadě. V roce 2005 byla nejlepší v Mont Tremblantu, o rok později triumfovala v Apexu. V této sezóně byla nejlépe třetí před měsícem v Lake Placid. SP má na programu ještě čtyři závody, tím nejbližším by měla být 1. března soutěž v Mariánských Lázních.

Sudovou bolely nohy

Sobotní závod byl pro českou akrobatku obtížný, na těžké trati se střídaly rychlé boule s táhlými. Z častých změn rytmu Sudovou bolely nohy. "A taky nestíhaly," pousmála se. "Byla to těžká trať, navíc na prvním můstku se nesmělo skočit moc daleko. Bylo to také dost o náhodě," vykládala. Bezchybná jízda se prý zajet nedala. "Ale já jsem těch chyb asi udělala méně než soupeřky," uvedla.

V prvním skoku předvedla helikoptéru s roznožkou a na druhém salto s krosem. Dvojitá helikoptéra, kterou připravuje a trénuje, se prý skočit nedala. "Tady na tak těžké trati ani náhodou," prohlásila. Podmínky v Inawaširu ale byly dobré. "Svítilo sluníčko a jakmile dojel poslední závodník, tak začalo sněžit," popisovala.

Na vítězství v celkovém seriálu zatím nemyslí

Před dalším závodem v Mariánských Lázních si Sudová zvedla sebevědomí. Pojede dokonce o první místo v průběžném pořadí SP. "Ale prvních pět holek jsme tam natěsno, stačí pokazit jeden závod a je to všechno jinak," naznačila, že na celkové vítězství v seriálu zatím nemyslí. "Ale do Mariánek se těším moc, snad ty závody budou," věřila.

V lázeňském městě sice sníh leží, ale na vytvoření trati s boulemi je ho třeba minimálně 70 centimetrů. Na sjezdovce se zasněžuje, ale není jasné, zda to organizátoři stihnou. "Já věřím, že ano, budou to určitě krásné závody," ocenila Sudová trať nad kolonádou.

Japonští akrobati se v sobotu v domácím prostředí prosadili také mezi muži. Za olympijským vítězem Dalem Beggem-Smithem z Austrálie, který vyhrál druhý závod v sezoně a vede Světový pohár, obsadil druhé místo Osamu Ueno.

Muži:
1. Begg-Smith (Austr.) 23,03, 2. Ueno (Jap.) 22,68, 3. Babic (USA) a Colas (Fr.) oba 22,28, 5. Roberts (USA) 20,52, 6. Masukawa (Jap.) 20,17.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů):
1. Begg-Smith 410, 2. Colas 324, 3. Marquis (Kan.) 274, ...49. Vaculík (ČR) 10.
Ženy:
1. Uemuraová (Jap.) 22,59, 2. Sudová (ČR) 21,44, 3. Toritová (USA) 21,43, 4. Marblerová (Rak.) 21,28, 5. Vogtliová (USA) 19,91, 6. Itová (Jap.) 19,70.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 10 závodů):
1. Marblerová 325, 2. Sudová 321, 3. Uemuraová 283.

Reklama