Hlavní obsah

Tratě ve Vesci se nepodařilo zasněžit kvůli poruše přívodu vody

LIBEREC

Porucha na přívodu vody k zasněžovacímu systému způsobila, že se sobotní závod Světového poháru v běhu na lyžích v Liberci jel na kratším okruhu, než se původně plánovalo. Kolem půlnoci totiž prasklo potrubí, organizátoři nemohli zasněžovat a okruh tak rozšířit z 1,9 na 2,2 kilometru.

Článek

Závod běžců volnou technikou tak měřil 11,4 kilometru a byl o 1800 metrů kratší, než se plánovalo ještě v pátek večer. Závod sdruženářů s hromadným startem byl zkrácen z 15 na 10 km, kratší bude i odpolední závod žen.

Světové poháry ve Vesci jsou zkouškou na mistrovství světa, které se v Liberci bude konat za rok. "Právě proto ta zkouška je, aby se takové chyby odhalily," řekl novinářům mluvčí závodů Zdeněk Soudný. Výstavba areálu ve Vesci včetně zasněžování přišla na 220 milionů korun a skončila loni v létě. "Stihli jsme ale zasněžit všechno, co bylo nutně potřeba," uvedl Soudný.

Na trati tak bylo dnes podstatně méně nečistot a kamenů. "Chtěli jsme nasněžit i další úseky, ale to se díky poruše nestihlo. To důležité se ale podařilo udělat," uvedl Soudný, podle nějž byla porucha jediným důvodem, proč byla trať v sobotu kratší. Důvod nehody na novém systému ale neznal. "Možná vada materiálu, nebo někdo něco špatně namontoval, ale to se musí zjistit," řekl.

Potrubí se ve Vesci nyní opravuje a organizátoři věří, že v noci na neděli budou opět zasněžovat. "Už to ale budou jen úpravy stávající tratě," řekl Soudný. "Když jsem to viděl včera, tak jsem si říkal: 'Můj bože'. Ale dnes to docela ušlo," řekl druhý muž pořadí SP běžců René Sommerfeldt z Německa.

Sníh do Vesce se v týdnu navážel z Jizerských hor i z chráněné krajinné oblasti, proti čemuž se zvedla vlna odporu a protestů ekologů. Těch v sobotu byla ve Vesci asi stovka a s transparenty protestovali proti závodu. V neděli je na programu sprint dvojic a závod sdruženářů.

Reklama

Související témata: