Hlavní obsah

Ruští biatlonisté vyhráli na MS štafetu, Češi skončili sedmí

ÖSTERSUND

Ruská štafeta biatlonistů suverénně vyhrála na mistrovství světa ve švédském Östersundu závod na 4x7,5 kilometru. Stříbro v sobotu vybojovali se ztrátou 49 sekund na vítěze Norové, bronz získali Němci. České kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek dojelo na sedmém místě.

Článek

Trenér Vlastimil Vávra zvolil pro dnešní štafetu netradiční složení s dvojnásobným medailistou z loňského šampionátu Šlesingrem na prvním úseku. "Je v tom trochu intuice a také sázky na střeleckou jistotu," vysvětlil kouč v pátek. Jenže elitní český závodník pozici nejlepšího střelce dosavadního průběhu MS nepotvrdil a musel celkem čtyřikrát dobíjet.

"Vymyšlené to bylo dobře. Bohužel záměr se realizovat nepodařilo," posteskl si Vávra po závodě. Šlesingr prý chyboval z přemíry snahy. "Snažil se soustředit, rány centrovat, ale příliš dlouho je držel. Potom už zapracovala únava a zadržování dechu, protože měl zásahy rozházené stranou," vysvětloval kouč.

Po svém úseku měl Šlesingr již minutovou ztrátu na čelo a předával na čtrnáctém místě. Časové manko narůstalo i na dalších dvou úsecích, díky množství chyb soupeřů se ale české kvarteto posunulo po třetím úseku až na sedmé místo. Finišman Vítek stihl ještě předběhnout Slovensko, ale po dalším dobíjení na střelnici se vrátil na sedmou pozici, kterou udržel až do cíle.

"Celkem čtrnáct dobíjení je moc," konstatoval Vávra. "Musíme to brát tak, že štafety jsou pro nás v této sezoně prokletím a sedmé místo je vlastně naším nejlepším výsledkem," dodal.

V čele závodu jeli po celou dobu perfektně střílející Rusové ve složení Ivan Čerezov, Nikolaj Kruglov, Dmitrij Jarošenko a Maxim Čudov, krok s nimi drželi v první polovině Norové. Naopak jedni ze spolufavoritů Němci museli dvakrát na trestný okruh a až závěrečný finiš Michaela Greise jim zajistil alespoň bronzovou medaili za Rusy a Nory.

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Čerezov, Kruglov, Jarošenko, Čudov) 1:21:00,7 (0 tr. okruhů), 2. Norsko (Svendsen, Bratsveen, Hanevold, Björndalen) -49,2 (0), 3. Německo (Rösch, Wolf, Birnbacher, Greis) -1:42,5 (2), 4. Rakousko -1:42,9 (0), 5. Francie -2:41,3 (0), 6. Švédsko -3:11,0 (3), 7. ČR (Šlesingr, Soukup, Moravec, Vítek) -3:45,4 (0).

Reklama