Hlavní obsah

Sprinty v Liberci ovládli Norové, dva české páry ve finále neuspěly

LIBEREC

V norské režii se odehrály v Liberci nedělní sprinty dvojic klasickou technikou. V ženském finále závodu na 4x1,4 km dominoval pár Marit Björgenová s Astrid Jacobsenovou, muži běželi o dva okruhy navíc a ve finále byla nejrychlejší dvojice Martin Johnsrud Sundby se Simenem Östensenem. Ve finálovém závodu mužů se představily také dva české páry. Lukáš Bauer s Martinem Jakšem ztratili šanci na dobré umístění v polovině závodu, když Jakš přišel po kolizi se soupeřem o hůlku. Martin Koukal s Alešem Razýmem obsadili osmou příčku.

Článek

Lukáš Bauer s Martinem Jakšem si zajistili přímý postup, v semifinále doběhli třetí se ztrátou necelých čtyř sekund na norské duo John Kristian Dahl, Eldar Rönning. Martin Koukal s Alešem Razýmem sice obsadili ve druhém semifinále až šestou příčku, postoupili ale díky rychlému času. Třetí česká dvojice ve složení Dušan Kožíšek - Petr Novák semifinálovým sítem neprošla.

Bauer s Jakšem udržovali ve finálové kontakt s čelní skupinou, Jakš ale přišel na třetí předávce po kontaktu se soupeřem o hůlku, nadějnou pozici ztratil a předával svému parťákovi na sedmém místě se ztrátou deseti sekund. Koukal s Razýmem se nedokázali udržet nejrychlejších závodníků a jeli na osmé pozici s více než dvacetisekundovou ztrátou.

O vítězství ve finále se rozhodovalo ve finiši mezi Östensenem a Finem Nousiainenem, norský běžec nakonec proťal cílovou pásku s náskokem čtyř desetin sekundy. Jakš přijel do cíle na sdmém místě o necelou půlminutu později, Razým finišoval s více než minutovou ztrátou osmý.

"Máme na to na to, abychom v této disciplíně zabodovali i v klasice. Škoda, že Martinovi (Jakšovi) ukopli na třetí předávce hůlku, mohli jsme bojovat o medaile. Dva páry ve finále jsou ale každopádně důvodem ke spokojenosti," komentoval sprinterský závod kouč mužské reprezentace Miroslav Petrásek.

Jacobsenová má liberecký double

Sprint žen se změnil v norsko-švédský duel, v němž se nakonec radovaly Marit Björgenová s Astrid Jacobsenovou. Ta rozhodla o vítězství norského týmu na posledním úseku, na němž se dokázala odpoutat od finské finišmanky Muranenové. Jacobsenová si tak po vítězství v sobotním distančním závodu připsala druhý triumf.

V prvním semifinále zhasly naděje na postup Elišky Hájkové s Ivanou Janečkovou, které ve své rozjížďce obsadily osmé místo s téměř minutovou ztrátou na nejrychlejší finskou dvojici Aino Kaisa Saarinenová - Pirjo Muranenová. Druhý ženský pár na startovní listině Helena Erbenová, Eva Skalníková do závodu nakonec nevyrazil.

SP v běhu na lyžích - Liberec
Muži - sprint dvojic 6x1,4 km
1. Sundby, Östensen (Nor.) 21:50,4, 2. Jauhojärvi, Nousiainen (Fin.) -0,4, 3. Dahl, Rönning (Nor.) -5,5, 4. Parfenov, Ročev (Rus.) -14,6, 5. Richardsson, Jönsson (Švéd.) -21,3, 6. Děvjatjarov, Krijukov (Rus.) -24,9, 7. Bauer, Jakš -28,5, 8. Koukal, Razým (všichni ČR) -1:08,2.
Ženy - sprint dvojic 4x1,4 km
1. Björgenová, Jacobsenová (Nor.) 16:13,6, 2. Saarinenová, Muranenová (Fin.) -11,3, 3. Šapovalovová, Matvejevová (Rus.) -23,5, 4. Kallaová, Ingemarsdotterová (Švéd.) -36,0, 5. Korostělevová, Ročevová (Rus.) -44,4, 6. Gjömleová, Gjeitnesová (Nor.) -48,6, ...15. Hájková, Janečková (ČR) - nepostoupily z kvalifikace.

Reklama

Související témata: