Hlavní obsah

Nor Svendsen na MS vyhrál závod biatlonistů s hromadným startem

ÖSTERSUND

Norský biatlonista Emil Hegle Svendsen se v neděli stal mistrem světa v závodě na 15 kilometrů s hromadným startem. Ve švédském Östersundu ve finiši porazil krajana Oleho Einara Björndalena a získal druhý titul na tomto šampionátu. Třetí skončil Rus Maxim Čudov.

Článek

Jediný český biatlonista na startu Michal Šlesingr tentokrát ztratil střeleckou jistotu a s pěti chybami obsadil 26. příčku. Dvojnásobný medailista z loňského mistrovství světa byl v prvních dvou závodech v Östersundu na střelnici neomylný, ale v neděli se mu nedařilo. Na prvních třech zastávkách nasbíral po jedné chybě, po posledním stanovišti musel absolvovat hned dvě trestná kola. "A to je příliš," prohlásil trenér Vlastimil Vávra. "S tím se mezi elitou dobrý výsledek udělat jednoduše nedá."

Vzhledem k tomu, že Šlesingr momentálně patří ke slabším běžcům, nemohl s touto bilancí pomýšlet na lepší umístění. "V dnešním závodě jsem už mlel z posledního a projevilo se to na střelbě. Rány v první ležce jsem měl vpravo, tak jsem si seřídil mířidla, a při druhé se situace opakovala. Chyba byla asi v poloze," povzdychl si Šlesingr.

Zdeněk Vítek do závodu nenastoupil. Sedmý muž z vytrvalostního závodu sám požádal trenéra, zda by mohl dnešní klání vynechat. "Už na jeho výkonu ve štafetě bylo poznat, že bojuje s únavou. Cítil se hodně unaven, proto jsme se i vzhledem k mistrovství Evropy, které hostíme od středy v Novém Městě, rozhodli jeho síly šetřit," doplnil Vávra.

Jarošenko třemi chybami pohřbil své naděje

Björndalen obě položky vleže zvládl bezchybně a od začátku se pohyboval v čele startovního pole. Na třetí položce však stejně jako Rus Dmitrij Jarošenko poprvé zaváhal a do čela se těsně dostal Svendsen, který musel na trestný okruh už po první střelbě.

Při poslední střelbě Jarošenko třemi chybami pohřbil své naděje na medaili a norské duo si to v závěru rozdalo o titul. Ze střelnice díky rychlejší střelbě vybíhal jako první se čtyřsekundovým náskokem Svendsen, ale Björndalen se na něj záhy dotáhl a začal diktovat tempo. Vítěz vytrvalostního závodu však v cílové rovince nastoupil a drtivým finišem si zajistil druhý titul při svém druhém individuálním startu v Östersundu.

Na třetí příčku se díky skvělému běhu posunul Čudov. Ruský biatlonista, který na střelnici třikrát minul, po závěrečné položce ztrácel téměř dvacet sekund na neomylného krajana Maxima Maksimova, ale během dvou kilometrů manko smazal. Do cíle pak přijel s více než šestnáctisekundovým náskokem.

Výsledky - závod s hromadným startem (15 km):
1. Svendsen 36:12,6 (1 trestný okruh), 2. Björndalen (oba Nor.) -0,4 (1), 3. Čudov -24,9 (3), 4. Maksimov (oba Rus.) -40,5 (0), 5. Hanevold (Nor.) -1:04,2 (1), 6. Jarošenko (Rus.) -1:22,7 (4), 7. Defrasne (Fr.) -1:23,0 (2), 8. Čerezov (Rus.) -1:31,3 (3), 9. Ferry (Švéd.) -1:37,1 (2), 10. Deryzemlja (Ukr.) -1:38,7 (2), ...26. Šlesingr (ČR) -2:49,9 (5).
Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů):
1. Björndalen 735 b., 2. Jarošenko 563, 3. Čudov 541, 4. Svendsen 415, 5. Ferry 412, 6. Greis (Něm.) 410, ...22. Šlesingr 183, 28. Vítek 130, 50. Soukup 42, 57. Holubec 33, 66. Dostál (všichni ČR) 15.

Reklama

Související témata: