Hlavní obsah

Nebýt zlomené hůlky, mohli Bauer s Jakšem myslet na medaili

LIBEREC

Kolize Martina Jakše se soupeřem a natřikrát zlomená hůlka připravila českého závodníka o možnost, aby spolu s Lukášem Bauerem bojoval o přední umístění v nedělním sprintu dvojic, který uzavřel víkendový program Světového poháru v běhu na lyžích v Liberci. Oba běžci ale byli i přes smolný moment se svým představením, které brali jako test před světovým šampionátem v Liberci, spokojeni.

Článek

Český pár si dal za hlavní cíl dne postup do finále, který díky třetímu místu v semifinálové rozjížďce bez problémů splnil. „Hlavně jsme chtěli postoupit do finále, sešla se silná konkurence a nebylo to jednoduché. Kvalifikace ale dopadla výborně, postoupili jsme přímo a nemuseli čekat na časy ostatních. Finále jsme měli dobře rozjeté, škoda té hůlky,“ líčil po závodu Jakš, který nakonec finišoval na sedmém místě s necelou půlminutovou ztrátou na vítězné Nory.

Osudný moment se odehrál v polovině závodu při třetí předávce. „Asi jsme vybrali špatnou stopu. Závodníci, kteří předávali před námi, zašpuntovali trať, přede mnou se najednou zastavil Rus Ročev a musel jsem se mu vyhýbat. Při tom manévru mi další závodník zezadu hůlku vykopl. Mohli jsme bojovat o bednu, škoda,“ vyprávěl zklamaně Jakš.

O kolo dřív měl problémy v předávacím prostoru i Bauer, ze strkanice ale vyšel beze škod. „Předávky byly problematické. Chybovali ale jak závodníci, tak pořadatelé. V předávacím prostoru nebyl nikdo, kdy by rovnal čekající běžce a vytvářely se tam zátky. Člověk potřeboval vyrazit do závodu, ale před ním se najednou zastavili závodníci, kteří akorát dojeli. Já měl kolizi na druhé předávce, v dalším kole na tom samém místě přišel Martin o hůl, když mu jí natřikrát zlomili. Škoda té smůly, ve finále jsme jeli v pohodě,“ podotkl lídr Světového poháru.

Vydařený test před MS

I když ale přišli o šanci na stupně vítězů, byli oba čeští reprezentanti spokojení. „Chtěli jsme si vyzkoušet tohle složení. Trenér Petrásek už hledí směrem k mistrovství světa a přemýšlí asi o tom, že nás postaví spolu,“ naznačil Jakš možnou spolupráci s Bauerem i na libereckém šampionátu, kde by mohli navázat na bronzové medaile Dušana Kožíška, Milana Šperla a Martina Koukala z předešlých mistrovství.

Týmový sprint oběma vyhovuje, jinak mají na krátkých tratích problémy s konkurencí sprinterských specialistů. „Kdyby se jelo individuálně na jeden okruh, tak bych měl problémy postoupit z kvalifikace. Při závodu na víc okruhů se ale výhoda sprinterů stírá a nastupuje vytrvalostní složka nás normálních lyžařů,“ prohlásil se smíchem Bauer. „Trať byla delší, což nám vyhovovalo, nejsme ryzí sprinteři,“ potvrdil Jakš.

Vedle Bauera s Jakšem jeli ve finále také Martin Koukal s Alešem Razýmem, kteří skončili na osmém místě. A reprezentační trenér Miroslav Petrásek byl po právu spokojený. „Máme na to, abychom v této disciplíně zabodovali i v klasice. Škoda, že Martinovi ukopli hůlku, mohli jsme bojovat o medaile. Tohle není klasický sprint, laufaři mají větší šanci proti sprinterským specialistům. Potěšili mě ale i Martin Koukal s Alešem Razýmem. Dva páry ve finále, to je důvod ke spokojenosti,“ hodnotil vystoupení svých svěřenců český trenér.

Reklama

Související témata: