Hlavní obsah

Neumannová: Potřebovali jsme dokázat, že jsme schopni závody uspořádat

Pavel NovotnýSport.cz

Práci v krizové situaci si otestovali pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování, které se odehraje za rok v únoru v Liberci. Víkendový Světový pohár v běhu na lyžích a severské kombinaci provázely zejména v souvislosti s areálem ve Vesci problémy ještě těsně před samotnými závody, organizátorům se ale podařilo potíže překonat a závody uspořádat. „Načerpali jsme řadu poznatků co změnit či vylepšit. Z tohoto pohledu bylo uspořádání závodu velice cenné,“ hodnotila podnik prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.

Článek

Problém s nedostatkem sněhu se dotkl právě areálu ve Vesci, kam organizátoři až do poslední chvíle naváželi sníh z Jizerských hor a za své počínání v chráněné oblasti byli ostře kritizováni. Nedostatek sněhu způsobil, že byla připravena výrazně kratší trať, která měla i jinou než původně zamýšlenou podobu. Neumannová ale věří, že měly závody odpovídající úroveň. „Bylo jednoznačně dobré rozhodnutí závody uspořádat, i když se nejelo na tratích, kde příští rok proběhne mistrovství světa. Závody měly pěknou atmosféru, jejich sportovní stránku nenarušilo ani to, že byly kratší. Trať nebyla fantastická, ale v daný okamžik jsme víc udělat nemohli,“ uvedla olympijská vítězka z Turína při rozhovoru s novináři.

Víkendový program proběhl v Liberci bez větších zádrhelů, smutní byli jen sdruženáři, kteří kvůli silnému větru na Ještědu odjeli pouze jeden ze tří plánovaných závodů. Přesto bylo místy vidět, že organizace drhne.

„Samozřejmě jsem viděla celou řadu nedostatků, které je do příštího roku třeba odstranit.  To se týká především rozdělení zón, akreditací, pohybu diváků či bezpečnostní služby. Plány na papíře jsou zkrátka jedna věc, realita věc druhá. Z tohoto pohledu bylo uspořádání závodu velice cenné. Byl to dobrý test, vyzkoušeli jsme si provoz při několika tisících divácích, za rok to už možná bude o desetitisících,“ prohlásila Neumannová. „Minulý měsíc nám ukázal, kde má areál ve Vesci rezervy. Je třeba dopracovat odvodnění a zatravnění ploch. Na Ještědu je třeba dokončit divácké zázemí,“ doplnila.

Se zasněžováním měsíc skluz

Výrazně kvalitnější má být také příprava sněhu. Ve Vesci byly ještě v polovině ledna ideální podmínky, pak ale přišla obleva a všechen sníh zmizel. „Měli jsme měsíční skluz v zasněžování. Ztratili jsme listopad, protože nebyla dokončená kolaudace čerpací stanice. Před MS bude od konce října připravena plná sestava děl. Sníh budeme shromažďovat na hromadách a na tratě ho roztáhneme asi až těsně před šampionátem. Pokud nebude nějaká fantastická zima,“ řekla dvojnásobná mistryně světa.

Pořadatelé ale počítají i s kritizovaným dovozem sněhu. „Nemůžu slíbit, že se sníh nebude dovážet, nikdo nemůže zaručit, jak se počasí vyvine. Už v létě chceme mít všechna povolení pro případný dovoz. Máme vytipovaná místa na depozit sněhu. Budeme vyrábět umělý sníh i na jiných místech než ve Vesci, jsme domluvení s Bedřichovem,“ vysvětlovala Neumannová.

Úspěšně zorganizované závody bere Neumannová především jako vnitřní vzpruhu. „Ze strany Mezinárodní lyžařské federace byl tlak na uspořádání menší, než bych čekala. Mluvila jsem s prezidentem FIS Kasperem, který nás sám nabádal: ‚Než udělat hodně špatnou reklamu ve smyslu, že by se diváci měli brodit blátem, tak to raději nedělejte‘. Udělat závody bylo důležité především pro nás. Jednak jsme potřebovali areál otestovat a jednak jsme potřebovali dokázat, že jsme ty závody schopni uspořádat. Z tohoto pohledu to bylo důležitější pro nás vnitřně v Čechách než pro zahraničí,“ uzavřela šéfka organizačního výboru.

Reklama

Související témata: